Razgovor sa bivšim županijskim vatrogasnim zapovjednikom Mišom Miloslavićem

Aktualnosti

Autor: Paulina Kisić

Datum: 3/2008

Pomoć je stigla prekasno!

Mišo Miloslavić

Katastrofalni požar koji je početkom kolovoza uništio veći dio zelenih površina naše općine potaknuo nas je da odgovore na neka od pitanja koja su si danima nakon požara Župljani postavljali potražimo kod županijskog vatrogasnog zapovjednika Miše Miloslavića. Razgovor je vođen u vrijeme kada je Miloslavić još bio županijskim zapovjednikom, a kako je poznato, sredinom prosinca dao je neopozivu ostavku.

PROBLEMI U ODNOSIMA DVAJU DRŽAVA

• Požar je došao iz susjedne Bosne i Hercegovine, je li se moglo prije intervenirati i time smanjiti katastrofalne posljedice?

Korespodencija sa susjednom državom je postojala, ali na žalost bez rezultata. Prema sporazumu dviju država u Sarajevo je poslan upit o tome znaju li gdje je požar i gase li ga, te je zatražena pratnja granične policije, ali od odgovora nije bilo ništa. Očito je da postoje problemi u odnosima dviju država.

Borba s vatrom

• Je li se moglo na samoj granici "pričekati" požar, zašto je dopušteno njegovo širenje?

Požar je na granicu iznad Zavrelja izbio točno u 19.00 h, u kasnim večernjim satima u prostorijama Općine Župa dubrovačka formiran je krizni stožer kojeg su činili Silvio Nardelli, Tomislav Vuko, Miše Miloslavić, Nikola Miloslavić, Goran Violić, Mira Buconić, Miše Galjuf, Niko Benić, Gordana Mišić i Teo Andrić. Planom stožera i aktivnošću gasitelja požar je trebao biti lokaliziran na području Plata i Solina, ali do toga nije došlo jer je u međuvremenu na više mjesta uz granicu (točnije ispod "štrike") iznenada "buknuo" novi požar. U prilog širenju požara svakako idu vremenski uvjeti te večeri, kao i činjenica da je bilo vrijeme suše, ali i dužina zapaljenog teritorija (Plat - Brgat - Dubac - Kupari) koju je bilo teško pokrivati.

• Kako ste zadovoljni gasiteljima Župe?

Činjenica je da se u zadnje vrijeme puno uložilo u cjelokupnu vatrogasnu zaštitu, pa samim time i u obuku, ali nesretne okolnosti dovele su do požara ovakvih razmjera. Moram pohvaliti kako profesionalne gasitelje, tako i ostale požrtvovne dragovoljce, dali su sve od sebe tih dana. Sve što je uloženo u zaštitu od požara vratilo se i isplatilo.

BEZ LJUDSKIH ŽRTAVA

Borba s vatrom

• A što se tiče pomoći sa strane?

Pomoć je stigla iz susjednih županija, možda malo prekasno, ali svaka je pomoć dobro došla.

• Kako spriječiti ovakve katastrofe?

Jedino i dugoročno rješenje je izgradnja "brze ceste", a ono što svatko od nas može učiniti da bi zaštitio sebe i svoju imovinu je redovito čišćenje okućnica. Privremeno rješenje vidim u izgradnji i održavanju prilaznih puteva te uvođenju bolje hidrantske mreže.

• Kako ove izgorjene i oku neugodne prostore učiniti ljepšima?

Predlažem pošumljavanje, ali ovaj put hrastovima i rogačima. Treba sačuvati i preostale čemprese jer jedino naša županija još na nekim mjestima ima šume čempresa.

Soline

Nakon katastrofalnog požara i razgovora sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Mišom Miloslavićem ponovno smo bili svjedocima novog požara u Župi za vrijeme novogodišnjeg slavlja. Bilo da je izazvan nemarom ili namjerom da nas se još više uznemiri, Župljani će i bez razmišljanja o onome što se dogodilo još dugo biti svjesni stvarnosti koja baš i nije ugodna. S druge strane kada pogledamo što se dogodilo s gasiteljima Kornata možemo biti sretni što nismo imali ljudskih žrtava i što još uvijek možemo računati na naše hrabre gasitelje.