In memoriam

Datum: 3/2008

Mr.sc. Pavle Bakarić

Pavle Bakarić

Dana 14. studenoga 2007. godine, prestalo je kucati srce našeg poznatog agronomskog stručnjaka, velikog ljubitelja poljoprivredne struke i znanosti, iznad svega velikog i dobrog čovjeka, mr.sc. Pavla Bakarića. Naš Pavle, kako su ga znali zvati hrvatski maslinari, rodio se 1931. u mjestu Žrnovu kao treći sin Petra i Frane Bakarić. Osnovnu školu završio je u Žrnovu, a nižu gimnaziju u Korčuli (1946.). Srednju poljoprivrednu školu pohađao je u Kaštel Lukšiću nakon čega se kratko vrijeme zapošljava kao poljoprivredni tehničar. Po odsluženju vojnog roka (1951./52.) dolazi u dubrovački kraj i zapošljava se u rasadniku Čibača u Župi dubrovačkoj. Studij agronomije završio je u Sarajevu na Poljoprivrednom fakultetu, diplomiravši 1960.g. Već na samom početku svog radnog iskustva upoznao je velikog stručnjaka Franu Tabaina i na njegov nagovor upisuje poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Uspješnom obranom znanstvenog rada s područja istraživanja agruma stječe titulu magistra znanosti (1972.). Prijavljenu temu za doktorsku disertaciju nije uspio obraniti jer su ga omela nemirna ratna vremena u Domovinskom ratu. Na dužnosti upravitelja Stanice za južne kulture ostao je punih 30 godina (1963.-1993.). Tijekom svog radnog vijeka vodio je suvremeno organiziranu poljoprivrednu službu koja je opsluživala čitavo područje Dubrovačko-neretvanske županije. Svojim entuzijazmom stvorio je instituciju koja je odigrala ključnu ulogu u održanju i razvoju poljoprivrede ovog područja. Radi stjecanja novih znanja surađivao je s mnogim kolegama iz drugih mediteranskih zemalja i često organizirao razmjenu iskustava, kako kod kuće tako i u inozemstvu.

Aktivan je do posljednjih trenutaka života, ulažući neizmjernu energiju i iznalazeći novu snagu u svakoj napisanoj riječi, tekstu... Pisao je mnogo, ali za razliku od drugih, iako znanstvenik, njegovi su tekstovi baš zbog velikog praktičnog iskustva, bili pisani jednostavnim stilom pristupačnim svakom čitatelju. Objavio je mnoge stručne članke, elaborate, studije, brošure i knjige o različitim mediteranskim kulturama. Ipak, u fokusu njegovog znanstvenog interesa posebno mjesto zauzimalo je maslinarstvo. Pa je tako, u doba kad je maslinarstvo gubilo na gospodarskom značenju zbog depopulacije seoskih područja, a pod naletom turističkog razvoja, znalački i vizionarski zagovarao značenje te istaknute mediteranske kulture.

Tijekom svog života odlikovan je brojnim nagradama i priznanjima; najdraža mu je bila Nagrada za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije, primljena 12. travnja 2005. godine, a na prošlogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji Maslinara Mediterana, kao jedan od najboljih stručnjaka za maslinarstvo, proglašen je Vitezom hrvatskog maslinarstva.

Pred sam odlazak Pavle je poručio hrvatskim maslinarima: "Živio sam punom snagom života u dubrovačkom kraju u kojem sam radio i djelovao. Kroz 45 godina aktivnog rada, proživljavao sam sve lijepe i tužne trenutke u maslinarstvu moga kraja i cijele nam domovine Hrvatske. Dijelio sam s maslinarima i dobro i zlo, a u isto vrijeme istraživao sam ono najveće blago koje nam je priroda dala: maslinu i sve njezine blagodati. Osjećao sam veliku duševnu, moralnu i stručno agronomsku obavezu da je upoznam, opišem onakvu kakva jest, sa svim njezinim svojstvima. Znam da će mi zato stara, dobra i plemenita stabla masline biti duboko zahvalna, jer ona kao i dobre stare majke uvijek opraštaju i nagrađuju svoju djecu."

Smrću mr. sc. Pavla Bakarića njegova obitelj izgubila je puno, a hrvatska agronomska javnost, i njegov voljeni korčulanski i dubrovački kraj, izuzetnog stručnjaka i čovjeka. Njegov lik i njegova djela ostat će u trajnoj uspomeni svima nama koji smo ga poznavali. (s.t.)

MASLINA GOVORI

Čovječe moj
pod prozorom
tvojim rastem
i miris raslinja
i cvijeta mog uživaš
na pragu tvom
koricu kruha
ti pružam a ti
čovječe za njom ideš
u daleki svijet
ostani sa mnom
polomi suhe grančice
moje i odstrani
poda mnom sve korove
a ja ću ostat
uz unuke tvoje.

Ovi stihovi uklesani su u jedinstveni spomenik Maslini koji je podignut na otoku Pašmanu, a nama se činilo sasvim prigodno tim stihovima oprostiti se od gospara Pavla.