Kolika je naša općina u "cyber prostoru"?

Aktualnosti

Autor: Ilko Ćimić

Datum: 3/2008

Žup@ on-line

Ukoliko te nema na internetu, onda nisi ni živ – uzrečica je koja je postala aktualna u posljednih deset godina, a pravila i način življenja modernog života govore nam kako je ta uzrečica i više od istine. No, jeste li se zapitali kako je zastupljena Župa dubrovačka on-line? Upravo je to tema našeg teksta koji se bavi portalima i stranicama na internetu posvećenima Župi dubrovačkoj.

DVA ŽUPSKA PORTALA

Kada u bilo kojoj internet tražilici ukucate Župa dubrovačka "zapljusnut" će vas more stranica o turističkoj ponudi Župe dubrovačke, apartmanima, sobama, kućama za odmor i slično. Odmah iza ponude smještaja naletit ćete na veliku količinu stranica koje se bave kako kupnjom a tako i prodajom nekretnina. Naš predmet zanimanja ipak nisu takve "reklamne" stranice, kao ni one koje predstavljau tvrtke s našeg područja već one koje educiraju o našem prostoru i aktivnostima vezanim za Općinu Župa dubrovačka.

Službena stranica Općine Župa dubrovačka

Vjerojatno ćete se iznenaditi, no Župa dubrovačka ima dva svoja portala koja izdaju vijesti isključivo s područja Župe dubrovačke. Ustvari da budemo iskreni jedan i pol.

Name iza stranica www.zupa-dubrovacka.hr krije se ustvari službena stranica Općine Župa dubrovačka. Stranice se mogu vidjeti, no još uvijek su u izradi. Poseban dio posvećen je događanjima, odnosno vijestima u Župi dubrovačkoj, a radi se o "neautorskim" tekstovima, već o onima koji su preneseni iz ostalih medija. Konkretno na službenoj stranici Općine prenesene su vijesti iz Dubrovačkog vjesnika. U svakom slučaju treba pohvaliti fotogaleriju gdje je pohranjen veliki broj fotografija župskih mjesta, te nekoliko arhivskih fotografija. Na službenim stranicama možete vidjeti i uopćene podatke o ustrojstvu Općine, članovima vijeća i poglavarstva kao i ostale službene informacije o gospodarstvu ovog kraja, dio o povijesti Župe te ratnim razaranjima. Nadamo se kako će stranice Općine ubrzo biti u punoj funkciji, kako bismo dali i potpunu ocjenu.

zupcica.hr

Pravi portal sa svakodnevnim svježim vijestima je www.zupcica.hr. Na tom portalu moguće je naći vijesti o Župi koje se mogu pročitati u ostalim medijima, ali i autorske tekstove te fotografije koje nećete moći naći u ostalim medijima. Portal je podijeljen na vijesti o poglavarstvu Župe dubrovačke, gospodarstvu, politici, sportu, kulturi, zabavi te fotovijestima, a sadržaj na stranici puni se gotovo svakodnevno. Na stranicama "zupcice" nalazi se i forum na kojem se mogu prezentirati vlastita mišljenja o problemima i događanjima u našoj Općini. Naša preporuka svakako je da posjetite ovu stranicu.

ŠTURO ENCIKLOPEDIJSKO ZNANJE

No, iako na internet tražilicima sortirajući podatke o Župi dubrovačkoj s različitih adresa možete saznati dosta toga o našem kraju, iznenađuje kako smo loše prezentirani na najvećoj enciklopediji na svijetu. Naravno riječ o on - line enciklopediji Wikipediji. Naime, engleska verzija Wikipedije www.en.wikipedia.org ima izuzetno malo podataka o Župi sa svega nekoliko rečenica. Uglavnom kako se Župa nalazi između drevnog Epidauruma i Dubrovnika te kako je riječ o turističkom mjestu.

Hrvatska verzija wikipedije dat će vam malo više podataka o Župi dubrovačkoj, no još uvijek ne pretjerano. Iako su ažurirani podaci o načelniku Općine i njegovu zamjeniku, o trenutnom gospodarstvu Općine, saznat ćete kako je "potpunu vlast imao knez" (?! op.a.). No zanimljivo je kako je wikipedija sastavila i listu poznatih Župljana, a to su; Mateo Beusan – nogometni sudac i "Oko sokolovo" HRT-a, Ivo Grbić - dubrovački slikar, Nikola Lale - Linđo - legendarni lijeričar, Krešimir Macan - odnosi s javnošću, Miše Martinović – glumac, Eduard Miloslavić – znanstvenik te Janja Vuletić – mezzosopranistica.

Također na popularnoj Wikipediji saznat ćete kulinarske recepte župske kuhinje i to župske zelene menestre,župski šporki makaruli, juha od prokulica te riba na gradele.

Budući da Wikipedia funkcionira po sistemu da internet korisnici sami mogu popunjavati sadržaj, a u skladu s odrednicama Wikipedije, pozivamo i vas ovog puta da pomognete oplemeniti ovu stranicu podacima o Župi dubrovačkoj.

KLAPE, KLUBOVI I RODOVI

Stranica klape Subrenum

Što se tiče ostalih stranica o Župi i Župljanima, svakako treba izdvojiti onu koja se bavi klapom Subrenum. Što se tiče grafičkog izgleda, te preglednosti stranice svakako najviša ocjena ide za www.subrenum.hr. Na toj stranici možete vidjeti najavu sljedećih nastupa ove župske klape, pa do bogate arhive događanja oko klape od 1992. godine pa do danas, uključujući bogatu fotogaleriju, priznanja, te datume i mjesta nastupa ove klape od početaka pa sve do danas.

VK Gusar

Također visoka ocjena za izvedbu, te posebice grafički izgled stranice ide za Vaterpolo klub Gusar. Na stranicama www.gusar.hr možete pročitati sve vijesti vezane za ovaj klub, te pogledati fotogaleriju uz kratku biografiju svih igrača koji su nastupili prošle sezone za Gusar.

Svakako kuriozitet je i stranica www.miloslavic.com a koja se bavi 'informacijama o rodu Miloslavić'.

alt

- Ove stranice postavljene su i u nadi da će se javiti velik broj onih koji pohode ove stranice radi dobivanja detaljnijih podataka o rodu i ogranku kojem pripadaju. Nadalje se prikupljaju podaci o Miloslavićima, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, u cilju povećanja postojećih informacija - kaže autor na početnim stranicama. Zanimljivo u svakom slučaju.