Kupari i Orlando

Aktualnosti

Autor: Matea Miloslavić

Datum: 9/2008

Broj komentara: 0

"Robovi" prošlosti

Hotel Goričina, Kupari

TKO ČEKA, DOČEKA (ILI NE)!?

Jedan od "gospodara" Župe, Anđelko Leko, imao je "velike" planove i Župljani su mu povjerovali te mu prepustili obiteljsko zlato i srebro, a stanje je još uvijek skoro isto kakvo je bilo i prije preuzimanja. U posljednje četiri godine koliko HUP Zagreb drži konce u svojim rukama, promjene su minorne, a obnova nešto što Župljani čekaju kao manu s neba. Naime, obnovljena je zgrada Nacionala u kojoj se sada nalazi restoran Srebreno, ali zar je to dovoljno?

Što je s ostalim objektima u vlasništvu Orlanda koje kontrolira jedna zagrebačka tvrtka i čiji interesi nisu nimalo jasni. Kao opravdanje se iznose neriješeni imovinskopravni odnosi, tako da se dio odogovornosti mora tražiti i na drugim mjestima, ali zar HUP Zagreb toga nije bio svjestan i u trenutku preuzimanja ovog nekadašnjeg bisera Župe? Naime, teško je povjerovati kako je netko spreman uložiti milijune, a kupuje "mačka u vreći", tako da cijela ova situacija pomalo nalikuje priči za malu djecu.

Također bi trebalo napomenuti da je dio objekata koji se nalaze unutar 70 metara od obalne linije imovinski čisto i po prostornom planu ne bi doživjelo značajne promjene. Taj dio je stoga mogao i trebao biti obnovljen, budući u ugovoru stoji kako je vlasnik dužan u roku od tri godine sve kapacitete privesti svrsi.

KUPARI – DAKLE, ČIJE JE ŠTO?

Hotel Goričina, Kupari

S druge strane je kuparski kompleks. Tu je situacija još kompliciranija. Država želi provesti privatizaciju, ali i zadržati dio za svoje potrebe, Općina također traži dio kolača, a u svemu pati lokalno stanovništvo koje gleda taj neiskorišteni potencijal kako propada iz dana u dan.

Da bi se krenulo u privatizaciju, potrebno je prije svega riješiti imovinskopravne odnose, kako je mnogo puta istaknuto iz Općine, a nakon toga bi se krenulo s konkretnim potezima. Općina pri tom zahtijeva komunalnu infrastrukturu i bivši hotel Mladost kojim bi se trebao riješiti problem novog dječjeg vrtića i staračkog doma. U toj zoni je također predviđena i gradnja POS stanova. Država pak za svoje potrebe traži dvije vile i hotel Galeb, dok bi ostalo privatizacijom dobilo novog vlasnika.

KAD ĆE SE KRENUTI NAPRIJED?

Hotel Grand, u pozadini Pelegrin

Dakle, velika većina prijeratnih kapaciteta je i dalje neiskorišteno, a ljudima ne preostaje ništa drugo do životariti ili otići trbuhom za kruhom dok nekadašnje perjanice, ne samo župskog, već i hrvatskog turizma i dalje ostaju robovi prošlosti zaostali u jednom vremenu za koje se nadamo da se nikada neće vratiti. Naravno, treba se zaboraviti i krenuti dalje (barem nas tako uče), ali zar nije vrijeme da i župski hoteli sudjeluju u pisanju svijetle povijesti u almanahu hrvatskog turizma umjesto zaostajanja u vrtlogu prošlosti?

Na žalost, u svemu tome najviše ispaštaju (kao i uvijek) stanovnici Župe koji bi bili puno zadovoljniji kada bi se ovi objekti stavili u funkciju. Ne samo da bi se na taj način smanjio problem nezaposlenosti, već bi Župa dubrovačka dobila bolji izgled, standard bi porastao i ljudi bi ponosno radili za bolju budućnost umjesto sadašnjeg cupkanja na mjestu i čekanja da netko drugi učini taj "korak" umjesto njih.

"KAD SE MALE RUKE SLOŽE..."

Stoga, pozivamo sve stanovnike Župe dubrovačke koji u sebi osjećaju taj ponos i inat, da se priključe akciji Kurenta, te u "novoobnovljenom" kompleksu Kupara sudjeluju u dočeku turista, spektakularnijem od prošlogodišnjeg ispred Orlanda.

Ljudi, nemojte se samosažalijevati i uz kavicu prijateljima govoriti kako je ovakvo stanje nepodnošnjivo, nego napravite konkretne korake i za početak podržite akciju Kurenta koji se bori za boljitak ove naše male "oaze" i svijetlu budućnost sve brojnije župske djece.

Komentari (0)