Iz Općine

Datum: 9/2008

Proslava Dana Općine

Dobitnici godišnje nagrade Općine Župa dubrovačka

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je 26. svibnja i to u sklopu Dana Općine i oslobođenja Župe dubrovačke povodom čega je održan višednevni program s nizom različitih aktivnosti.

Na sam dan proslave održana je sjednica Općinskog vijeća na kojoj su prisustvovali čelnici susjednih općina, predstavnici Županije i načelnik Općine Stari Mikanovci. Na sjednici su svečano dodijeljena javna priznanja, pa je tako nagrada za životno djelo Općine Župa dubrovačka posthumno dodjeljena Tomislavu Macanu za izuzetan doprinos u očuvanju tradicijske baštine Župe dubrovačke. Godišnja nagrada Općine Župa dubrovačka ove je godine dodjeljena Boćarskom klubu Brgat za dugogodišnju promociju sporta i sportske kulture ovog kraja prigodom 30–godišnjice postojanja kluba. Izvršena je i primopredaja Povelje prijateljstva i Sporazuma o suradnji između Općine Župa dubrovačka i Starih Mikanovaca. Svoj doprinos sjednici dala je i Klapa Subrenum, te tako još više uveličala svečanost.

Polaganje vijenaca za poginule na spomen–križu u Mandaljeni

U popodnevnim satima položeni su vijenci za poginule na spomen–križ u Mandaljeni, nakon čega je uslijedila sveta misa i kulturni program, a potom su predstavljeni tradicionalni župski proizvodi i običaji u sklopu provedbe projekta AMAMO županijske tvrtke DUNEA d.o.o. koja djeluje u cilju ravnomjernog gospodarskog razvoja na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

Među ostalim, župskom puku i gostima predstavljeni su brošura "Prije više od 200 godina" (autora Paska Penda i Miše Miloslavića), Zbornik Župe dubrovačke (Humanitarnog društva Župa dubrovačka), te knjiga Ribari ispod Prenja Tomislava Macana. Održana su i brojna sportska natjecanja, a tu je i već tradicionalni kros humanitarnog karaktera. Također su otvorene i dvije izložbe u zgradi Blagajne u Mandaljeni - Ivana Lackovića-Croate pod nazivom "Ratni crteži", te izložba radova Društva umjetnika Bruno Bulić.