U posjet Medenoj dolini

Datum: 9/2008

Povratak prirodi

Konji u Medenoj dolini

Medena dolina smještena je između Brgata i Žarkovice, a postala je pravi mali raj koji čovjeku dozvoljava povratak u vremena kada je sve bilo jednostavnije i ljepše. Kao što mnogi pretpostavljaju, ime je vezano uz uzgoj pčelarstva budući je tlo bilo pogodno za razvoj takvog vida poljoprivrede. No, sada to mjesto njeguje seoski turizam i "daruje" posjetiteljima mogućnost odmora od gradske gužve i svakodnevne vreve.

Stoga smo i mi, motivirani sve većom popularnošću, odlučili posjetiti ovaj očuvani djelić prirode koji se nalazi daleko od očiju javnosti, ali ipak tako blizu srcima posjetitelja koji se nanovo vraćaju u ovu malu oazu mira.

Loši uvjeti sprječavaju brzi razvoj

Priroda, odmor od gradske vreve

Voditelj ovog seoskog domaćinstva, Antun Vojvodić, potaknut izložbom životinja u Bjelovaru kupio je jednog konja i odlučio razviti seosko domaćinstvo, te postati članom uzgajivača konja. Za razvoj jednog domaćinstva potrebno je imati najmanje tri konja, ali i ostale domaće životinje kao što su magarci, krave, pačići, guske, psi, ovce, koze... Naime, kako napominje vlasnik, ove životinje pozitivno utječu na djecu, a posebice onu s posebnim potrebama koja reagiraju ushićeno i radosno u takvom okruženju. No, bez obzira na želje mnogih da se ovdje slave i dječji rođendani, prepreka su loši uvjeti (kao što je nedostatak osnovnih režija) koji to sprječavaju.

Stoga, za budućnost priželjkuje vodu i struju kako bi se moglo razmišljati o daljnjem razvoju i poslovanju s turističkim agencijama. No, za dodatni razvoj također je potrebno zadovoljiti primarne potrebe kao što je još jedna montažna kućica koja bi omogućila posjećenost i u zimskom razdoblju. Što se tiče samih životinja, Vojvodić bi volio nabaviti još nekoliko magaraca čije je mlijeko veoma cijenjeno u medicinske svrhe, te bi se na taj način pomoglo svima onima kojima je pomoć potrebna.

Posjećenost ipak velika

alt

Vojvodić također napominje kako je njegov mali "raj" bez obzira na udaljenost jako posjećen, te kako su najvjernije dvije djevojčice iz Mokošice koje jednostavno vole raditi sa životinjama.

Stoga, upravo zbog činjenice kako su najčešći posjetitelji djeca koja na ovom jedinstvenom mjestu imaju priliku postati jedno s prirodom i osjetiti dašak minulih vremena, treba napomenuti kako je svaka pomoć dobrodošla, a sam vlasnik se nada suradnji s Turističkom zajednicom i Župljanima koji bi pomogli razvitku ovog vida turizma koji je u našoj Općini još uvijek zapušten, iako postoje svi potrebni preduvjeti (osim volje).