Slobodno vrijeme mladih

Aktualnosti

Autor: Štefica Hazdovac

Datum: 1/2007

Župski kreativci nestali u akcijama

IMG_2791

Dvadeset i prvo stoljeće, sa svim svojim "blagodatima" tehnike, pred nas postavlja nekoliko vrlo teških pitanja, na koja nam je iz dana u dan, sve teže, dati prave odgovore. Život s "katalizatorima" poput mobitela i e-mailova ubrzava naš život na još do jučer neslućeni tempo i granice. Također kompjuteri, playstationi, satelitske televizije, MaxTV, internet te DVD-ovi jednostavno nam pružaju utopističku idilu u vlastitom domu kada je u pitanju razbijanje dosade.

No, kako se otrgnuti od "blagodati" tehnike i svoje slobodno vrijeme iskoristiti na najbolji i najkvalitetniji mogući način? Razvijati zdravo tijelo, a samim time i zdrav duh? Kako po tom pitanju stoji naša Općina, pokušati ćemo odgovoriti u ovom tekstu.

NEŠTO SE DOGAĐA

Novi djeciji park u Strijezicama.

Prva kategorija svakako su predškolska djeca. Poželite li provesti vrijeme s vašom djecom u kreativnom radu u Župi dubrovačkoj, ostat će, nažalost, sve na vašoj želji. Konkretna inicijativa ovisi o Vama samima budući da se na području naše Općine ne organiziraju opće ili tematske igraone ili radionice, naime takve blagodati imaju samo gradovi poput Splita. Naravno, pritom napominjemo kako slične aktivnosti u školi i vrtiću spadaju u stručni odgoj. Uostalom, veliki korak za unaprjeđenje predškolskog odgoja napravit će novootvoreni dječji vrtić, prvi prostor izgrađen za djecu i namijenjen samo djeci na prostoru Župe dubrovačke. Stoga po tom planu i možemo biti optimistični posebice stoga što je datum otvaranja novog zdanja vrtića pred nama. Slična situacija je i sa školom, budući je izgradnja novih zdanja u tijeku, kako školske zgrade, a tako i športske dvorane, pa se u tom smislu možemo nadati boljem i kvalitetnijem radu sa djecom. Optimizam za najmlađe budi i činjenica što je u vrlo kratkom vremenu izrađeno čak pet vanjskih igrališta za djecu (park Puntižela, plaža Srebreno, Brgat, Plat, Kuparska ulica), što je uistinu posao vrijedan spomena. Parkovi sadrže: klackalice, ljuljačke, vrtuljke, tobogan i drvene vlakiće za dječju razonodu. Dakle nešto se radi, a to je najvažnije.

SPORTAŠI, PLESAČI I TAMBURICE

Na području školskih izvannastavnih aktivnosti, a prema riječima ravnateljice O. Š. Župa dubrovačka, Anke Šutalo, organizirano je mnogo toga. Istina je da su u takve aktivnosti uključena pretežno djeca osnovne škole, ali i bivši učenici iste škole. Od sekcija koje su se već afirmirale to su: ženska obojka, judo, vaterpolo, škola plivanja, sportska gimnastika, mali nogomet, tamburaška sekcija i suvremeni plesovi, pod vodstvom stručnih voditelja. Ove aktivnosti održavaju se u školskim prostorima, ali i u prostorima sportske dvorane u Kuparima. Dolazimo do zaključka da aktivnosti postoje, njih poprilično, međutim za njih se gotovo ne zna. "Usmenom predajom" među srednjoškolcima saznajemo za još neke sportske aktivnosti koje nisu dovoljno eksponirane ni reklamirane u bilo kojem obliku, pa za posljedicu imamo mali broj sudionika u tim aktivnostima. Ovaj prostor mogao bi poslužiti za njihovu popularizaciju, a riječ je npr. o aikidu koji se trenira u neadekvatnom prostoru u Kuparima, a vođen inicijativom pojedinca entuzijasta. Naravno ne treba zaboraviti niti kreativce koji su angažirani u slikarstvu, a tu je i nezaobilazna bridge škola u BC Astarea. Možda postoje još neke privatne inicijative za koje se ne zna ili za njih nismo čuli "usmenom predajom" i njih potičemo na širenje svojih ideja i ovim putem.

ŠTO DA RADE BEZ AKCIJE?

Mladi u Župi slobodno vrijeme provode i u crkvi, što ovisi o svakoj crkvenoj župi posebno. Obično su to pjevački zborovi npr. u Mlinima ili pak tamburaški sastav u Postranju.

S ovim kratkim pregledom izbora za mlade mogli bismo zaključiti kako se mladi u Župi "nečim" bave. Nešto od toga vezano je uz školu, nešto pak uz crkvu, dok je najmanji dio vezan uz privatne inicijative. No, ishod tih druženja i aktivnosti trebao bi u svim slučajevima biti jednak, a to je kvalitetno provedeno slobodno vrijeme. No, svakako ostaje dosta prostora da se zaključi kako se uvijek može više. Treba nam se i nadati, a i pozvati ovom prigodom župske kreativce i one malo odvažnije da pokrenu osnivanje radionica i sličnih sadržaja, a sve u svrhu kvalitetnog provođenja vremena mladih na ovom prostoru.

Naravno, uvijek je lošija opcija žaliti se na siromašnu ponudu slobodnih aktivnosti, a ne učiniti baš ništa za njihovo unaprjeđenje. Za bolje sutra zaslužni smo svi, na svima je nešto učiniti, dakle, samo naprijed, a svim novim pokušajima možemo samo uputiti riječi pohvale.