Oplemenjivanje turističkih i drugih sadržaja u Župi

Aktualnosti

Autor: Igor Konjevod

Datum: 12/2008

Broj komentara: 1

Dragi naš Trapite

Trapit

U razgovoru s mladima iz Župe i okolice (te njihovim gostima), moglo se primijetiti kako su svi jednoglasni u mišljenju kako na našem području jednostavno nedostaje pravi prostor za noćni provod. Naime, sve čime se možemo “podičiti” par je kafića uz more čiji vlasnici ne žele, nemaju uvjete ili ne smiju raditi predugo. Naravno da treba misliti i na one koji su u Župu došli zbog mirnog odmora, ali što je s mladima kojima more i sunce nije ni približno dostatno. Tim je gostima (ali i domaćima koji u Župi obitavaju cijele godine) potrebno pružiti nešto malo više i malo drukčije, inače će se Župa dubrovačka pretvoriti u oazu za gerijatriju, a mladi će otići u Vodice, Primošten, Pag ili nama najbližu Crnu Goru koja je u zadnje vrijeme doživjela turistički procvat.

No, budući je jako teško zadovoljiti sve; mlade kojima buke nikad dosta i stanare kojima ona smeta, udruga Kurenat je došla do ideje kako uspješno povezati ove dvije “zaraćene strane”, odnosno sjetila se koja je to lokacija koja ne bi smetala nikome, a svi bi profitirali.

Da, Trapit!

Radi se dakle o lokaciji kraj koje svi prolaze svakodnevno na putu za grad. Naime, to je skoro zaboravljeni Trapit. Da, Trapit! Ispod kapelice sv. Petra na blagim padinama prostire se prirodno “sedlo” koje je blago okrenuto k moru i samim time eventualna buka ne bi dopirala do stanara. Ne smije se zaboraviti da postoji čak i infrastruktura, te da se ceste neće dodatno opterećivati. Također treba napomenuti kako bi to postao prostor kojem bi gravitiralo puno više ljudi iz cijele okolice, a ne samo mladi iz Župe.

Naime, ne zaboravimo da su neka od najpoznatijih, a samim time i najposjećenijih (posjećenost sa sobom nosi i popunjenost smještajnih kapaciteta) klubova u Dalmaciji (i uopće na obali) diskretno distancirana od okolnog stanovništva tako da se nitko ne buni na buku što je jedan od većih problema ovakvog tipa zabave.

Župski Marjan

Ovoj bi ideji trebalo dodati i plansko ozelenjavanje ove velike površine čime bi Župljani dobili svoj vlastiti Marjan. Tu bi naime mogli trenirati mnogi sportski klubovi i rekreativci, a nema pojedinca koji se ne bi volio prošetati takvim prostorom koji je kao stvoren za tjelesne aktivnosti. Stoga je najbolje zamisliti pogled s vrha takvog Trapita kojemu se s jedne strane nalazi Župa, a s druge more i zahvaliti na ovakvim blagodatima, te ih naravno i iskoristiti za boljitak svih nas koji živimo na ovom malom prostoru bogate povijesti i tradicije.

Protupožarni put u rekreativne svrhe

Zatim bi se cijelo to područje moglo prstenovati raznim protupožarnim putevima koji bi ujedno služili kao prekrasne šetnice i biciklističke staze. U korist ovoj ideji ide i činjenica kako je Trapit mnogo puta izgorio u požarima te bi mu se na taj način pomoglo jer bi se dobio lakši pristup, te ga se sljedeći put (ako do njega dođe) ne bi samo zabrinuto gledalo kako ponovno gori.

Komentari (1)

  • 03.6.2011 : Kol

    Svašta...