Auto-kamp Kupari

Aktualnosti

Autor: Matea Miloslavić

Datum: 12/2008

Broj komentara: 0

Ulaganje u bolje sutra

Satelitski pogled na Kupare

"Jednoga dana kad turizam procvjeta i navale Švabe u rekordnom broju, cijela će zemlja samo od ljeta živjeti kao bubreg u loju...”. Većini su stihovi ove pjesme poznati, kao i činjenica kako je stanje u Hrvatskoj i Župi daleko od cvjetanja, a ova vesela pjesmica pomalo nalikuje znanstvenoj fantastici.

Naime, u prijašnjem broju Kurenta spomenuti su neiskorišteni turistički potencijali Župe, a u ovom broju bi trebalo spomenuti Autokamp Kupare koji je također dio kuparskog kompleksa i koji čeka rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, donošenje prostornog plana, a potom i privatizaciju. No, prije donošenja prostornog plana, trebalo bi dobro promisliti čemu kamp može poslužiti, jer jednom kada se konačna odluka donese povratka neće biti.

Odličan geografski položaj

Prije svega treba napomenuti kako je cjelokupna Župa (pa tako i Kupari) geografski smještena na odličnoj poziciji budući da nije opterećena gradskim gužvama, no ipak je dovoljno blizu da ne bi patila zbog udaljenosti. Tome treba pridodati i blizinu zračne luke (ipak je ova regija prvenstveno okrenuta zračnom prometu), potom blizinu mora i, naravno, nadasve ugodnu klimu. To sve pogoduje razvoju raznih vrsta turizma, a ne samo onog klasičnog “sunca i mora” koji su u očima posjetitelja pali u zaborav. Naime, oni već odavno traže nešto više i ne zadovoljavaju se mrvicama. Realno govoreći, i ti sadašnji “aduti”, a buduće mrvice, dobro će poslužiti jer će utjecati na cjelokupnu ponudu koju bi jednoga dana, kad turizam procvjeta, Župa trebala pružati.

Sportsko-rekreacijski kompleks

Dakle, autokamp Kupari je površinom dovoljno velik da bi mogao “ugostiti” sportsko-rekreacijski kompleks koji bi trebao poslužiti za produljenje turističke sezone na bar sedam ili osam (ako nije moguće i više) mjeseci. Kada bi takav kompleks postojao u Župi (a Kupari su savršeni za to), ne samo da bi se produljila sezona i nadopunila ponuda novim sadržajima, već bi isti mogao poslužiti i kao kamp za pripreme raznih reprezentacija i klubova iz Hrvatske i Europe. Naime, zašto bi hrvatski klubovi plaćali velike novce kako bi se pripremali recimo u Turskoj, kad u “lijepoj našoj” postoje mnogo bolja i ugodnija mjesta, a jedno od takvih je i zemljište na kojemu je danas smješten Autokamp Kupari. No, mora se shvatiti kako bi to samo nadopunilo ponudu novim sadržajem namijenjenim prije svega sportašima i njihovim pripremama, te da se samo na tome ne može i ne smije temeljiti budućnost župskog turizma. Dakle, ovim se putem apelira na one koji mogu utjecati na donošenje odluka da dobro promisle kojim bi putem Župa trebala i morala ići dalje. 

Potrebe turista su se posve promijenile, a ukoliko se želimo zvati turističkom destinacijom, moramo pratiti svjetske trendove. No, tradicija se mora slijediti i poštivati. Naime, stariji se vjerojatno sjećaju kako su u Kupare prije rata dolazili klubovi i reprezentacije koje su na taj način produljivale sezonu, donosile prihode Župi, ali i utjecale na to da se ime Župe dubrovačke daleko čuje. Dobra promocija je upravo ono što je ovom kraju nadasve potrebno pogotovo uzevši u obzir nadolazeću krizu koja Župu još uvijek nije uništila, no ukoliko se ne učini korak naprijed ta svjetska kriza “poharati” će Župu, a lokalnim ljudima neće preostati ništa drugo nego ići trbuhom za kruhom.

Krajnje vrijeme za konkretne korake

Upravo je stoga sada pravo vrijeme (ili je možda već kasno) da se nešto pokrene i da se donesu konkretne odluke koje će na duge staze donijeti prosperitet ovom kraju. Ako se to ne uradi, Župa dubrovačka će postati (zajedno s gradom Dubrovnikom) izletište turista koji odsjedaju u Crnoj Gori, a dubrovačka regija će izgubiti staru slavu.

Naime, nedavno je objavljena knjiga Nika Kapetanića sa starim razglednicama Župe, nekima iz vremena kada je turizam zaista cvijetao, a o kojima danas možemo samo sanjati, ali da bi taj san ponovno postao java, treba se trgnuti, razmisliti trijezne glave i napraviti neke konkretne korake umjesto dosadašnjeg cupkanja u mraku koje nas je do sada dovelo ni do čega. Sad je dakle na nadležnima da poduzmu određene korake ne bi li se i u Župi napokon pokrenulo s nule i krenulo hrabro u bolje sutra. Jedino će tako Župa ponovno zasjati kao što je sjala na starim razglednicama i u sjećanjima mnogih.

Komentari (0)