Poznati Župljani: Eduardo Miloslavić

Datum: 9/2009

Ugledan liječnik i znanstvenik

Župsko podrijetlo

Ovaj znanstvenik je rođen 1884. u Ocklandu (California), no podrijetlom je iz Postranja. Iako rođen u Americi kao dijete od tek pet godina, s roditeljima se vratio u Dubrovnik gdje je završio osnovno i srednje školovanje. No, budući u Dubrovniku nije postojao studij medicine, Eduardo se zaputio prema Beču gdje se već kao student istakao znanstvenim radom. Nakon završenog studija medicine postao je asistent za patološku anatomiju na Medicinskom institutu u Beču, te je istodobno surađivao s Vojnom bolnicom gdje se počinjao isticati kao znanstvenik. Za vrijeme Prvog svjetskog rata postaje docentom bečkog sveučilišta, te kasnije profesorom patologije. No, prihvaća poziv Marquette University iz Milwaukeea te se seli u SAD i preuzima katedru za patologiju, bakteriologiju i forenzičku medicinu. Osim toga postao je glavni liječnik sudski vještak u državi Wisconsin.

Začetnik kriminalističke patologije

Narednih godina Eduardo Miloslavić se nastavio baviti znanstvenim istraživanjima na polju forenzičke patologije te postao začetnik kriminalističke patologije i jedan od osnivača Međunarodne akademije za forenzičku medicinu. Bio je član mnogih američkih i europskih znanstvenih udruženja i akademija, a nakon nekog vremana dobija poziv iz Zagreba gdje postaje šef Katedre za sudsku medicinu. Po povratku osniva Institut za sudsko vještačenje. Kako je Eduardo Miloslavić bio jedan od najpoznatijih i najistaknutijim znanstvenikom u svojoj domeni, nudila su mu se mjesta istaknutih udruženja liječnika iz cijele Europe, a 1941. postaje dekanom Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nepoželjna osoba

Zbog svoje specijalnosti pozvan je 1943. da osnuje međunarodno povjerenstvo Crvenog križa koje bi trebalo istražiti masovni zločin u Katynskoj šumi u Poljskoj. Tamo je naime nađeno sedam jama u kojima se nalazilo 12.000 ubijenih poljskih časnika. Povjerenstvo je imalo 12 članova, sve redom istaknutih sudskih vještaka iz polja sudske medicine koji su otkrili kako je zločin počinio sovjetski komunistički režim. No, zbog razotkrivanja ove okrutne istine, Eduardo Miloslavić je u svojoj domovini postao nepoželjna osoba te se stoga odlučio vratiti u SAD gdje nastavlja s poslom predavača sudske medicine u St. Louisu (Missouri) sve do svoje smrti.
Iako u Župi relativno nepoznat, ovaj ugledni znanstvenik i sveučilišni profesor poznat je u povijesti svjetske medicine kao liječnik sudski vještak i specijalist za sudsku medicinu (posebice balitoskopiju). Eduardo Miloslavić je porijeklom Župljanin, ali u biti građanin svijeta koji je dao veliki doprinos razvoju sudske medicine i bez čijih ideja možda i do danas neki kriminalistički slučajevi ne bi bili razrješeni.

(Informacije preuzete iz knjige Milivoja Salečića „Zdravstvene prilike u Župi dubrovačkoj i u Dubrovniku tijekom stoljeća“.)