Izložba u Kneževu dvoru

Baština

Autor: Domagoj Perkić

Datum: 1/2010

Broj komentara: 0

Arheološka baština Župe dubrovačke

S otvaranja izložbe

Nakon što je već prije dvije godine bila otvorena u zgradi Blagajne u Mandaljeni, izložba "Arheološka baština Župe dubrovačke" prikazana je i u Kneževu dvoru u Gradu. Bila je otvorena od 14. rujna do 15. listopada 2009.  Kao i za sve izložbe i postave u Dubrovačkim muzejima ulaz za domaće pučanstvo je bio besplatan.

Autori izložbe su arheolozi: dr. Zdenko Žeravica, Liljana Kovačić, Marta i Domagoj Perkić, a organizatori Općina Župa dubrovačka i Dubrovački muzej.

Lokaliteti s područja Župe dubrovačke

Eksponati izložbe

Izložbom su predstavljeni  dosadašnji arheološki nalazi i lokaliteti s područja Župe dubrovačke u kontekstu kulturno - povijesnih događanja od prapovijesti preko antičkog razdoblja do kraja srednjeg vijeka. Prapovijesna i antička razdoblja usko su povezana s razvojem i značajem Epidauruma (današnjeg Cavtata), dok je u kasnijim vremenima područje Župe iskonski dio dubrovačkog područja te izravno povezan s njegovim razvojem unutar Dubrovačke Republike.

Prvotni postav izložbe nadopunjen je novim spoznajama o glagoljskom natpisu sa Svetog Đurđa, prije svega njegovim čišćenjem i konzervacijom te prijevodom i interpretacijom, o čemu je više rečeno u sedmom broju "Kurenta".

Glagoljski natpisi iz Župe dubrovačke i Konavala

Predavanje: Glagoljski natpisi iz Župe dubrovačke i Konavala

Poslije otvaranja izložbe moglo se nazočiti iznimno zanimljivom predavanju dr. sc. Marice Čunčić, ravnateljice Staroslavenskog instituta u Zagrebu, pod nazivom Glagoljski natpisi iz Župe dubrovačke i Konavala. Kroz znanstveni pristup i zanos, ali jednostavnim riječima, opisan je razvoj glagoljice te važnost dubrovačkog prostora u njenu širenju na ostale hrvatske krajeve.

Izložbom i predavanjem se još jednom naglasila važnost i bogatstvo arheološke i kulturne baštine Župe dubrovačke, te potreba za daljnjim istraživanjima koja će zasigurno donijeti brojne nove spoznaje o životu na ovom prostoru.

Nakon povratka izložbe u "Blagajnu", bilo bi poželjno da se nađe način da ona bude dostupna Župljanima i njihovim gostima jer ona je i postavljena zbog njih.

Fotografije: Božo Gjukić

Komentari (0)