KUD Marko Marojica

Datum: 1/2010

Čuvari tradicije

Njegovatelji župskih balova

S nastupa povodom otvaranja nove školske zgrade

Pohvalno je što još uvijek i u Župi dubrovačkoj postoje pojedinci koji su preuzeli ulogu čuvara tradicije. Radi se naime o KUD-u Marko Marojica osnovanom 1976. u cilju njegovanja župskih balova i svirki. Iako je za vrijeme Domovinskog rata došlo do prekida, 1997. se nastavlja s radom. KUD danas broj 30-ak aktivnih članova i to od najmlađeg dvanaestogodišnjaka do najstarijeg četrdesetogodišnjaka. Bali koji zahvaljujući KUD-u neće izumrijeti su polka, čičak, dueta, mazurka i poskočica koji se balaju uz pratnju tradicionalnog glazbala lijerice i svirača Pava Srijemsija i Luke Banića. Probe se održavaju dva puta tjedno što je dovoljno za održavanje kvalitete i ljepote.

Neadekvatan prostor i manjak nošnji

Mladi članovi KUD-a

Ono što članove djelomično ometa u radu i daljnjem napredovanju je neadekvatan prostor za vježbanje. Naime, do prije godinu danas koristili su se domom u Postranju, dok su ove godine dobili prostor u staroj školi kojeg su sredili i opremili za probe, ali i za druženje članova. U sklopu KUD-a nalazi se i klapa Allegria koja svojim uspješnim nastupima obara srca mnogih slušatelja, a djeluje pod vodstvom Ivana Vlašića.

Još jedna poteškoća s kojom se susreću članovi KUD-a je nedostatak nošnji, naročito muških. Međutim, angažiranjem samih članova i voditelja KUD-a našlo se rješenje. Naime, u Zagrebu je pronađen čovjek čiji rad podsjeća na izvorno šivanje. Ta činjenica je jako razveselila sve članove jer su  nošnje na neki način postale dio njih. No, šivanje nošnji zahtjeva izdašna financijska sredstva koja na sreću KUD ima budući godinama dobivaju potporu Općine Župe dubrovačka, a pametno raspolaganje resursima omogućilo im je šivanje dovoljnog broja tradicionalnih nošnji.

Bitno je druženje!

Tradicionalna župska muška nošnja

No, osim očuvanja tradicije bit jednog kulturno-umjetničkog društva je i kvalitetno druženje, kako među članovima, tako i s drugim KUD-ovima iz "Lijepe naše". Na taj se način stvorilo i veliko prijateljstvo s KUD-om Šokadija iz Starih Mikanovaca s kojima ostvaruju uspješnu suradnju posljednjih 30 godina. Tako se sljedeći susret planira za siječanj u vrijeme "Pokladnog jahanja", manifestacije koja se tradicionalno u Starim Mikanovcima organizira iz godine u godinu.

Bez obzira što je na kratko vrijeme djelovanje KUD-a bilo prekinuto, od rata je ovo već treća generacija koja svojim trudom i ljubavlju čuva i poštuje izvorno župsko. Stoga, ako još uvijek niste vidjeli ove mladiće i djevojke "u elementu", nemojte oklijevati, već dođite na jedan njihov nastup i dopustite im da vas očaraju.