Župske ulice u Gradu

Baština

Autor: Vinka Sambrailo Lazarević

Datum: 1/2010

Broj komentara: 0

Svako naše malo misto

Ulica Buića na Pločama

Župa dubrovačka je stoljećima bila i ostala orijentirana k Dubrovniku. No, iako je Župa mnogo toga "primila" od Grada i Grad je preuzeo neka župska obilježja. Prije svega se misli na činjenicu kako na užem gradskom području postoji nekoliko ulica koje nose imena predjela Župe ili ponekog slavnog stanovnika. Iako "imenovanje" ponekih ulica nije imalo poseban povod, svaki naziv nosi sa sobom i bogatu prošlost.

Župa, Brgat, Postranje i Buići

Jedna od onih koja i dan danas ima smisla je Brgatska ulica. Ona se nalazi na Pločama i vodi prema Brgatu. Sljedeća je Ulica Buića koja se nalazi također na Pločama iznad kupališta Banje i vodi od Ulice Frana Supila do Ulice Petra Krešimira IV. To isto kupalište nekada se zvalo Buićevo. Nakon što je 1913. uređeno, prozvano je Banje. No, nepoznato je da li je ova ulica nazvana po mjestu ili po prezimenu budući je oboje prisutno u Župi. Naime, Buići su jedno od zaselaka Postranja, poznato po proslavi Sv.Nedjelje kao danu zahvale Bogu na blagoslovu i molbi za dobru sjetvu i sadnju.

Postranjska ulica smještena je u Gružu, između Topolske i Sinjske. Spoj je ulica Andrije Hebranga i Od Gaja. Postranje je ime dobilo vrlo jednostavno, zahvaljujući svom položaju po strani od glavnih prometnica. Glavna žila kucavica mjesta je ponosna crkva Velike Gospe iz 1888. kojom dominiraju vitraji  Iva Dulčića. Župska ulica spoj je ulica Frana Supila i Petra Krešimira IV. Nalazi se na Pločama, iznad hotela Argentina, te je dobro poznata svim đacima koji su pohađali Turističko – ugostiteljsku školu. Kao dio drevne Astareje, u starini se Župa zvala Žrnovica ili Brenum, te se prostirala od Plata do zaseoka Višnjice nad Sv. Jakovom.

Župsko primorje

Kuparska ulica je spoj ulica Dr. Ante Starčevića i Anice Bošković, iznad stare bolnice. Kupari su naime smješteni ispod brda Pelegrin. U davnoj se prošlosti na tom mjestu kopala glina i obrađivala u ciglani za izradu crijepa s 12 peći. S tim crijepom pokrivale su se dubrovačke kuće, a crijep se nazivao kupa. Otuda naziv mjesta. S prozvodnjom se prestalo nakon Prvog svjetskog rata nakon čega se razvija turizam, no ime ostaje. Platska ulica je pak spoj ulica Dr.Ante Starčevića i Baltazara Bogišića.
Srebrenska ulica je odvojak Ulice Vladimira Nazora, pokraj Privežne. No, rijetkima je poznato porijeklo imena Srebreno. Naime, nad župskim poljem, pod brijegom Gradac, stajala je tvrđava Burnum. U statutu iz 1272. nazvana je Brenum pa je primorje Župe postalo Sub brenum – Subbrenum. Pučki naziv Srebreno nalazi se u spisima Dubrovačke Republike iz 1358.

Ulice poznatih

Jedna od ulica koja nosi ime poznatog Župljanina je Ulica Iva Račića koja vodi od Ulice Frana Supila do Ulice Petra Krešimira IV, također na Pločama. Plaćanin Ivo Račić bio je pomorski kapetan i brodovlasnik. Nakon njegove smrti 1918. cijela obitelj podliježe godinu kasnije španjolskoj gripi.  Posljednja je umrla njegova žena koja je prije smrti ostavila zakladu za osnivanje Pomorsko-trgovačke akademije (iz koje se pomogla izgradnja Pomorske škole u Lapadu) i stipendija za siromašne đake Plata i Cavtata. Zanimljivo je kako je jedan od današnjih simbola Cavtata mauzolej te župske obitelji kojeg je izradio Ivan Meštrović.
Ulica koja vodi od Ulice Iva Vojnovića do Ulice bana Josipa Jelačića nalazi se na Montovjerni i zove se Ulica Marka Marojice. Ovaj ugledni župski poljoprivrednik zbog svoje je blage naravi i humanosti bio omiljen među ljudima svog kraja. Za vrijeme 2. svjetskog rata radio je na unapređenju zadrugarsva i poljoprivrede, te na jačanju narodno - oslobodilačkog pokreta u Župi.

Dubrovačke ulice koje nose imena župskih krajeva ili poznatih Župljana pokazatelj su povezanosti ovih dviju zasebnih općina koje su nekada bile mnogo više povezane, i to još od davnina kada je Župa dubrovačka bila dio Dubrovačke Republike.

Komentari (0)