Bilten "Kurenat" br. 1

aktualnosti

• Zašto skupa i nefunkcionalna cesta umjesto jeftine i potrebne

Izmučena ekonomija dubrovačke okolice i Župe dubrovačke primala bi milijunske iznose iz državnog proračuna za "neželjenu" cestu, umjesto da se taj novac utroši u mnogo bolje i zdravije projekte za Župljane koji bi pridonijeli razvijanju imagea Župe dubrovačke kao čiste ekološke sredine, ili koji bi otvorili radna mjesta Župljanima.

• Župski kreativci nestali u akcijama

Kako se otrgnuti od "blagodati" tehnike i svoje slobodno vrijeme iskoristiti na najbolji i najkvalitetniji mogući način? Razvijati zdravo tijelo, a samim time i zdrav duh? Kako po tom pitanju stoji naša Općina, pokušat ćemo odgovoriti u ovom tekstu.

• bastina

• Župke s četiri autohtone naušnice

Pokušali smo istražiti kako izgleda župska naušnica, a rezultati našeg rada zbilja su čudesni. Pitanje koje smo postavili na početku istraživanja bilo je: je li naušnica na grbu Općine jednaka – onoj pravoj 'župskoj' naušnici. A, na kraju smo otkrili kako jest i nije.

• ekologija

• Onaj tko ne cijeni život, nije ga ni zaslužio

Danas u razvijenom svijetu sve više dolazi do izražaja spoznaja kako onečišćenjem okoliša čovjek na prvom mjestu ugrožava samoga sebe. Tema očuvanja životne sredine nikada nije bila aktualnija. Iako su nam suvremena tehnološka dostignuća uvelike olakšala život, civilizacijski je "boom" pred ljudsku zajednicu postavio i niz otvorenih pitanja.

• sport

• Smečiranje iz razrušenih Kupara

Prije četiri godine, točnije 2002. godina, bila je presudna za odbojkaški sport u Župi dubrovačkoj jer su tada učenice župske škole osvojile šesto mjesto na državnom natjecanju. Taj rad danas se kapitalizirao i osnivanjem odbojkaškog kluba koji će za nekoliko dana, odnosno u siječnju sljedeće godine, slaviti prvu godišnjicu.

• glazba

• Pjesma dundu Peru stvarana je godinama

Zasigurno su već mnogi od nas na valovima dubrovačkih radio postaja čuli pjesmu "Ombre" koju izvodi klapa Subrenum. Pjesma je vrlo brzo postala svojevrsni hit, a upravo je izdavanje ove pjesme bio neposredan povod za razgovor s Ivanom Vlašićem.