Bilten "Kurenat" br. 3

aktualnosti

• Pomoć je stigla prekasno!

Katastrofalni požar koji je početkom kolovoza uništio veći dio zelenih površina naše općine potaknuo nas je da odgovore na neka od pitanja koja su si danima nakon požara Župljani postavljali potražimo kod županijskog vatrogasnog zapovjednika Miše Miloslavića.

• Biraju se poslušni, a ne stručni

Na službenom vatrogasnom portalu, koji okuplja vatrogasce iz cijele Hrvatske, zabilježeno je čak 38 komentara na vijest o ostavci Miše Miloslavića s mjesta županijskog zapovjednika. Prenosimo vam samo dio njih.

• Mr.sc. Pavle Bakarić

Smrću mr. sc. Pavla Bakarića njegova obitelj izgubila je puno, a hrvatska agronomska javnost, i njegov voljeni korčulanski i dubrovački kraj, izuzetnog stručnjaka i čovjeka. Njegov lik i njegova djela ostat će u trajnoj uspomeni svima nama koji smo ga poznavali.

• Žup@ on-line

Ukoliko te nema na internetu, onda nisi ni živ – uzrečica je koja je postala aktualna u posljednih deset godina, a pravila i način življenja modernog života govore nam kako je ta uzrečica i više od istine. No, jeste li se zapitali kako je zastupljena Župa dubrovačka on-line? Upravo je to tema našeg teksta koji se bavi portalima i stranicama na internetu posvećenima Župi dubrovačkoj.

• Turistička Župa samo za odmor, ali ne i za zabavu

Da smo na Pagu ovaj tekst bi vjerojatno započeo riječima: "Čeka vas nevjerojatan provod s izborom koji će vas ostaviti bez daha...". No, na žalost ovo nije Zrće, već Župa dubrovačka, koju na najbolji način karakterizira slogan hrvatskog turizma "Mala zemlja za veliki odmor". Zaista je tako, ovo je malo područje i odmor je zagarantiran, ali samo odmor i ništa više!

• Finuli su, a dobro je bilo

Ove godine bilo je izuzetno živo u vrijeme karnevala. Tradicionalno na pokladni četvrtak Udruga karnevala Župe dubrovačke upriličila je predaju barjaka, a nakon Plata gdje se barjak čuvao godinu dana, ove godine se preselio u Postranje. To je ujedno velika čast, ali i obaveza jer ne treba samo čuvati barjak nego i organizirati karnevalsku svečanost.

• bastina

• Još neispričana priča stara 4000 godina

Na cijelom području istočnojadranskog priobalja i duboko u njegovo zaleđe često se mogu vidjeti kamene gomile na raznim položajima, ali uglavnom po vrhovima brda i njihovim izdancima. Tko ih je i kada radio, zbog čega, zašto na takvim mjestima, od davnina su pitanja koja si čovjek postavlja, a onda u skladu sa svojim spoznajama, na sebi dostupan i razumljiv način objašnjava.

• ekologija

• Uređeni i održavani požarni putovi mogu postati turistički hit

Državne i posebno privatne šume, najčešće crnogorične, vrlo su guste, ne prorjeđuju se, ne uklanjaju se suha stabla i granje, a ne čisti se niti šumsko tlo od lako zapaljive makije, naslaga iglica i drugog. Nedostaju prosjeci i pristupni putovi.

• sport

• Župski vaterpolo ima budućnost

Prošle vaterpolo sezone mogli smo uživati u uspjesima našeg Gusara, iako je ostao dojam da se moglo još više, budući da je Gusar ponovno, kao i dvije sezone prije, osvojio drugo mjesto. Ovog puta do prvoplasiranog Vranjica nedostajala su svega dva boda.

• Brzinom do velikih ideja

Ljubav prema automobilima, brzina, adrenalin, sati provedeni u garaži i dolazimo do Autokluba "Župa dubrovačka". Malo mjesto za velike ideje - tako je bilo i u slučaju Stijepa Petrušića, predsjednika AK "Župa dubrovačka". Sve je počelo još davno, onako iz hobija, ali tek 15. 9. 2004. nastaje klub koji uskoro postaje član HRVATSKOG AUTO-KARTING SAVEZA.

• glazba

• Veselost kad se – zapjeva

Na području naše općine već duže vrijeme na poseban se način njeguje glazbena tradicija našeg kraja, a da je uistinu tako dokazuje sve veći broj klapa u Župi. Tako smo i ovog puta odlučili predstaviti gotovo godinu dana staru klapu "Alegria" koja djeluje u sklopu Kulturno umjetničkog društva Marko Marojica.