Bilten "Kurenat" br. 4

  aktualnosti

 • "Robovi" prošlosti

  Jedan od "gospodara" Župe, Anđelko Leko, imao je "velike" planove i Župljani su mu povjerovali te mu prepustili obiteljsko zlato i srebro, a stanje je još uvijek skoro isto kakvo je bilo i prije preuzimanja. U posljednje četiri godine koliko HUP Zagreb drži konce u svojim rukama, promjene su minorne, a obnova nešto što Župljani čekaju kao manu s neba. Naime, obnovljena je zgrada Nacionala u kojoj se sada nalazi restoran Srebreno, ali zar je to dovoljno?

 • Proslava Dana Općine

  Na sam dan proslave održana je sjednica Općinskog vijeća na kojoj su prisustvovali čelnici susjednih općina, predstavnici Županije i načelnik Općine Stari Mikanovci. Na sjednici su svečano dodijeljena javna priznanja, pa je tako nagrada za životno djelo Općine Župa dubrovačka posthumno dodjeljena Tomislavu Macanu za izuzetan doprinos u očuvanju tradicijske baštine Župe dubrovačke.

 • Zrno kolarina

  Nagradni natječaj za najbolji izvorni suvenir Općine Župa dubrovačka završen je odabirom zrna kolarina kao najoriginalnijeg rješenja. Sam natječaj je raspisan još u ožujku, međutim stručno povjerenstvo se okupilo 7. svibnja kako bi od 14 pristiglih ponuda odabralo onu najbolju.

 • Rješenje se ne nazire

  Prometne gužve i nepravilno parkiranje svakodnevne su pojave u cijeloj Župi, no ovaj problem je posebno naglašen u  Vukovarskoj ulici (na potezu od  Mercatora do Konzuma s jedne i INA-ine benzinske crpke s druge strane). Budući su pred nama ljetni mjeseci kada se populacija stanovnika, a samim time i  automobila mnogostruko poveća, smatramo kako je upravo sada pravo vrijeme o tome napisati par riječi.

 • Povratak prirodi

  Medena dolina smještena je između Brgata i Žarkovice, a postala je pravi mali raj koji čovjeku dozvoljava povratak u vremena kada je sve bilo jednostavnije i ljepše. Kao što mnogi pretpostavljaju, ime je vezano uz uzgoj pčelarstva budući je tlo bilo pogodno za razvoj takvog vida poljoprivrede. No, sada to mjesto njeguje seoski turizam i "daruje" posjetiteljima mogućnost odmora od gradske gužve i svakodnevne vreve.

 • bastina

 • Školstvo u Župi

  Društvene promjene do kojih dolazi početkom 19. st. ostavile su svoje tragove i na području Župe dubrovačke. Pomorci koji su jedrili europskim i svjetskim morima, vraćajući se u domovinu, naseljavajući te otkupljujući imanja gospara, šire ideje o potrebi za pismenošću. U to vrijeme počinju se javljati i usamljeni pojedinci koji odlaze svojim župnicima kako bi naučili osnove pismenosti, a time otkrivaju interese Župljana i najavljuju skoro otvaranje prave škole.

 • Nijemi svjedoci povijesti

  Stećci su kameni nadgrobni spomenici kasnoga srednjega vijeka zapadnog Balkana. Do danas ih je preostalo oko 70000. Nazivaju ih još i mramorovi, kamci, grčka ili rimska groblja, a jedan pjesnik nazvao ih je okamenjenim krikom. U znanstvenoj i stručnoj literaturi dosta se pisalo o vrstama stećaka, načinu ukrašavanja i simbolima, datiranju i rasprostranjenosti, te o populacijama koje su se sahranjivale pod njima.

 • sport

 • Najvažnije je sudjelovati

  I ove godine, po osmi put za redom održan je (već pomalo kultni) kros po Župi humanitarnog karaktera. Utrci je pristupilo čak 150 trkača među kojima je bilo zaista svih generacija. Neki su se vodili motom "nije važno pobijediti, nego sudjelovati", dok su neki zaista jedino željeli pobijediti.

 • Nogomet svijetom "vlada"

  Za nogomet kažu kako je najvažnija sporedna stvar na svijetu, a kako je i Župa dio tog globalnog sela i ovdje ponekad nogomet postaje najvažniji. Naime, prati ga puno veći broj ljudi, te je nogomet društveni fenomen koji nadilazi generacijski i spolni jaz. Stoga ni ne čudi što se dio Župljani (moglo bi se reći – sretniji dio) našao na ovogodišnjoj "smotri" nogometa.

 • Divlja liga posjetila Župu

  Prijatelji vaterpola iz Plata, okupljeni u ekipi Lukovica, odlučili su postaviti polje i bare, i odigrati koju utakmicu Divlje lige na domaćem terenu. Bare su dobili od Gusara, a polje su napravili sami. Nije bilo vremena za sve spraviti za kvalifikacije, a u glavni turnir nisu ušli, pa bi premijera vaterpola u Platu bila odgođena za dogodine da za ideju Plaćana nisu čuli u Fan-u.

 • glazba

 • Ponovo najbolji

  U sklopu 42. festivala dalmatinskih klapa, 7. lipnja u Vodicama održana je "Večer popularnih skladbi" na kojoj je Ivan Vlašić osvojio još jedno priznanje, i to nagradu žirija za aranžman. Naime, ova večer je samo dio Omiškog festivala koji je izašao iz svojih okvira (samog Omiša). Tako se osim već spomenute "Večeri popularnih skladbi" održavaju još i "Debitantska večer" na Bolu, "Večer novih skladbi" u Blatu na Korčuli i "Večer mješovitih klapa" u Opuzenu.