Bilten "Kurenat" br. 5

  aktualnosti

 • Dragi naš Trapite

  Na našem području jednostavno nedostaje pravi prostor za noćni provod. Sve čime se možemo “podičiti” je par kafića uz more čiji vlasnici ne žele, nemaju uvjete ili ne smiju raditi predugo. Naravno da treba misliti i na one koji su u Župu došli zbog mirnog odmora, ali što je s mladima kojima more i sunce nije ni približno dostatno. Kurenat predlaže – Trapit!

 • Ulaganje u bolje sutra

  Autokamp Kupari je površinom dovoljno velik da bi mogao “ugostiti” sportsko-rekreacijski kompleks koji bi trebao poslužiti za produljenje turističke sezone na bar sedam ili osam (ako nije moguće i više) mjeseci.

 • bastina

 • Stari i zaboravljeni običaji

  Živimo u vremenu kada se sve manje drži do onih iskonskih ljudskih vrijednost, a često se i sam Božić pretvori u pomahnitalo trčanje za skupim poklonima i raznim materijalnim dokazivanjima. Ono što je razveseljavalo naše pretke polako pada u zaborav, a mladi ni ne znaju koje vrijednosti gube.

 • Križevi na nadgrobnim učelcima

  Na više mjesta u Župi dubrovačkoj možemo vidjeti kamene ploče na kojima su prikazani razni oblici križeva. U stručnoj terminologiji nazivaju se nadgrobni učelci, a nalazimo ih ugrađene u pročelja crkava, na ulazu ili prilazu grobljima i crkvama, u ogradnim zidovima groblja, ziđu pojedinih kuća, izdvojenim
  brežuljcima i sl.

 • ekologija

 • Župski med vrhunske kvalitete

  Pčele našeg podneblja ne donose obilne prinose meda, no zato daju med vrhunske kvalitete. Međutim, unatoč ljubavi prema pčelarstvu od tog se posla ne može živjeti, a mali je broj pčelara koji uspijevaju unovčiti svoj rad. Većini je to samo hobi, a med proizvode uglavnom za svoje potrebe.

 • Priroda ili tehnologija?

  Službene stranice na kojima se mogu naći informacije vezane uz provedbu predpristupnih fondova u Hrvatskoj nalaze se na web stranici www.entereurope.hr. Također postoji i knjiga, “Europski fondovi za Hrvatsku” autora Mate Granića, Ante Babića i Siniše Grgića koja pokriva sve o fondovima EU i opisuje proceduru izrade projekata.

 • sport

 • Ronilački klub "Župa dubrovačka"

  Namjera je kluba popularizirati ronjenje kao sport, osobito među mladima, provoditi školovanje i ronilačko osposobljavanje novih članova kluba, te provesti razne aktivnosti u smislu ekološke i kulturne zaštite očuvanja mora, podmorja i obale.

 • Župski internacionalci

  Budući je Dubrovnik poznat u vaterpolskom svijetu kao “grad vaterpola” nije ni čudo što brojna župska djeca treniraju i sanjaju o blistavoj budućnosti upravo u tom sportu. Iako vjerojatno svih ne očekuje blistava karijera u reprezentaciji Hrvatske, mnogi će nastaviti igrati ovaj veoma težak sport, bilo u Juga, Gusara, u nekom od inozemnih klubova ili u Divljoj ligi. Upravo stoga smo stupili u kontakt sa župskim internacionalcima Nikolom Grbićem, Matom Miloslavićem i Hrvojem Sentićem koji su  podijelili sa Župljanima svoja dosadašnja iskustva iz svijeta vaterpola, kao i iz stranih zemalja, klubova i bazena u kojima sada igraju.

 • glazba

 • Kada vozači zapjevaju

  Dalmatinci su poznati kao muzikalni ljudi koji ne samo da vole, već i znaju pjevati. A budući su i Župljani Dalmatinci, ne čudi činjenica kako je i ovaj kraj bogat glazbenim talentima, pogotovo na području klapske pjesme. Stoga i u ovom broju nastavljamo s predstavljanjem glazbenih talenata i nada Župe dubrovačke.