Bilten "Kurenat" br. 6

  aktualnosti

 • Radovi u Čibači

  Krenuli su dugo očekivani radovi u jednom od najnapučenijih župskih naselja, Čibači. Za sada se radi na cesti koja vodi u Poslovnu zonu, budući je to jedna od frekventnijih cesta u našoj općini koja, u postojećem stanju, jednostavno nije mogla zadovoljiti apetite sve većeg broja vozila, posebno teških prometala koja su snadbjevala trgovačke i druge centre, a ujedno uništavala nedoraslu postojeću cestovnu infrastrukturu.

 • Otvorena pedijatrijska ambulanta, nova autobusna linija i dr.

  Župa dubrovačka je napokon dobila i svoju prvu pedijatrijsku ordinacija koju je nedavno svečano otvorio načelnik Općine Župa dubrovačka, Silvio Nardelli. O tome, kao i o novoj autobusnoj liniji, predavanju na temu "Povijest Župe dubrovačke" i o biltenu Općine pročitajte u ovom članku.

 • "Što imam, a da nisam primio"

  U današnje vrijeme prava je rijetkost da se mladi ljudi odluče zarediti i staviti svoj život na službu Bogu i ljudima. Nedavno svećeničko ređenje don Marina Lučića i proslava njegove Mlade mise u Župi upriličena je nakon mnogo godina. No treba napomenuti kako je don Marin samo prvi od tri svećenika koje će župa Mandaljena podariti svojoj zajednici, a i šire.

 • bastina

 • Vječni tragovi u umjetnosti

  Iako je ovaj kipar, grafičar i slikar poznat i priznat diljem Europe, kod kuće je još prilično zapostavaljen. Naime, mnogi su oni koji ne znaju čije je remek djelo u crkvi sv. Ilara, a zbog boravka u inozemstvu, nije došao ni do saznanja kako je izišao natječaj za originalni župski suvenir. Kako sam kaže, ideju suvenira oduvijek ima u svojoj glavi, a to je Župčica s košićem na glavi koja bi naravno bila primjerena njegovom jedinstvenom načinu rada i pogledu na život.

 • Uskrs u Župi

  Iako je danas Župa dubrovačka skoro pa predgrađe Dubrovnika, te se broj stanovnika naglo povećao u posljednjih nekoliko godina, oni iskonski običaji i tradicije još uvijek nisu isčezli. Ostali su u sjećanjima najstarijnih Župljana koji su ih pokušali prenijeti i na svoje potomstvo. U potrazi za običajima vezanim uz najveći katolički blagdan, Uskrs, opet je u pomoć „priskočila“ devedesetogodišnja Ivka Kisić.

 • Tajna leži u skromnosti

  Danas kada je ženidba postala financijski gotovo neizdrživa investicija, pokušalo se iz razgovora s onima koji se sjećaju godina iza nas rekonstruirati kako je to nekad izgledalo u Župi i što se od običaja sačuvalo do danas. Dakle, nije oduvijek trebalo „dignuti kredit“ da bi se oženilo. Nekada je sve bilo toliko jednostavnije, a ujedno i osobnije.

 • Komunikacije kroz župsku prošlost

  Pored prirodnih resursa kao osnove gospodarstva i života zajednica u prošlosti (blizina vode, obradivih površina, pašnjaka, mora i sl.) komunikacije su jedan od osnovnih čimbenika za naseljavanje i kontinuitet života na nekom području. Dakako, tu se u prvom redu podrazumijevaju prirodne komunikacije koje su sve do nedavno bile i prapovijesne i antičke i srednjovjekovne ceste, s vrlo malim intervencijama u prostoru.

 • Ugledan liječnik i znanstvenik

  Američki serijal CSI koji prikazuje život i posao forenzičara, popularan je diljem svijeta, a rijetki su oni koji znaju kako je „otac“ kriminalističke patologije (koja je dio forenzike) zapravo Župljanin Eduardo Miloslavić.

 • sport

 • Donji Brgat ugostio male boćare iz cijele Hrvatske

  Malo je malih mjesta koji se mogu pohvaliti organizacijom takmičenja u kojem sudjeluju sportaši iz cijele Hrvatske, pa uspjeh Donjeg Brgata, koji je krajem srpnja bio domaćin mladim boćarima na Državnom prvenstvu za kadete, zaslužuje sve pohvale.

 • glazba

 • Veteran Puntižele

  Vjerojatno je svako dijete u određenoj fazi života osjetilo fasciniranost glazbenicima i poželjelo postati jedno od njih. Ali, želje su jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo te su stoga rijetki oni koji od glazbe mogu živjeti. No, brojni su i istinski zaljubljenici u note i melodiju koji sviraju za svoju dušu i koji u „zvonkoj radosti“ nalaze zadovoljstvo. Jedan od njih je i Vedran Mezei koji se može pohvaliti činjenicom kako je nastupao na svim Puntiželama. Stoga slijedi pobliže upoznavanje s glazbenikom koji svoj dječački san o glazbi pokušava pretvoriti u stvarnost.