Ekologija

• Župski med vrhunske kvalitete   12/2008

Pčele našeg podneblja ne donose obilne prinose meda, no zato daju med vrhunske kvalitete. Međutim, unatoč ljubavi prema pčelarstvu od tog se posla ne može živjeti, a mali je broj pčelara koji uspijevaju unovčiti svoj rad. Većini je to samo hobi, a med proizvode uglavnom za svoje potrebe.

• Priroda ili tehnologija?   12/2008

Službene stranice na kojima se mogu naći informacije vezane uz provedbu predpristupnih fondova u Hrvatskoj nalaze se na web stranici www.entereurope.hr. Također postoji i knjiga, “Europski fondovi za Hrvatsku” autora Mate Granića, Ante Babića i Siniše Grgića koja pokriva sve o fondovima EU i opisuje proceduru izrade projekata.

• Uređeni i održavani požarni putovi mogu postati turistički hit   3/2008

Državne i posebno privatne šume, najčešće crnogorične, vrlo su guste, ne prorjeđuju se, ne uklanjaju se suha stabla i granje, a ne čisti se niti šumsko tlo od lako zapaljive makije, naslaga iglica i drugog. Nedostaju prosjeci i pristupni putovi.

• Žedna i slana usta Župe   6/2007

Prošao je još jedan Svjetski dan voda koji se obilježava 22. ožujka svake godine. Tim povodom želimo podsjetiti na mnogostruko i univerzalno značenje vode. Naime, premda je svenazočna i na prvi pogled nam se čini da je ima u izobilju, mnogi znanstvenici i stručnjaci argumentirano ukazuju da vodu treba štedjeti.

• Onaj tko ne cijeni život, nije ga ni zaslužio   1/2007

Danas u razvijenom svijetu sve više dolazi do izražaja spoznaja kako onečišćenjem okoliša čovjek na prvom mjestu ugrožava samoga sebe. Tema očuvanja životne sredine nikada nije bila aktualnija. Iako su nam suvremena tehnološka dostignuća uvelike olakšala život, civilizacijski je "boom" pred ljudsku zajednicu postavio i niz otvorenih pitanja.