Pčelarstvo

Datum: 12/2008

Župski med vrhunske kvalitete

Malaštica, ispaša za pčele

Još od davnih vremena žitelji Župe dubrovačke uzgajali su pčele i koristili se njihovim proizvodima o čemu postoje brojna pisana i materijalna svjedočanstva. Pčela je u Župi uzgajana s velikom ljubavlju i umijećem pčelara, a med s ovog područja bio je vrlo važan prehrambeni proizvod na trpezama dubrovačke vlastele i puka.

Bolest pčela - Varoa

Tadašnji su pčelari radili samostalno, kroz hobi, jer nije bilo bolesti pa ni puno posla niti potrebe za udruživanjem. Današnji se župski pčelari s ponosom sjećaju priča djedova o pčelama i medu iz tih vremena. Na žalost, tu slavnu tradiciju uzgoja pčela u našem kraju prekinula je strašna bolest koja je pogodila sve pčelinjake (ili uljanike kako su ih nekad naši žitelji zvali). Bila je to Varoa - destruktor koji je sedamdesetih godina prenesen iz azijskih zemalja odakle se širio dalje prema našim krajevima. Pčele i pčelari nisu bili spremni za pošast koja ih je pogodila što je rezultiralo pravom katastrofom na pčelinjim zajednicama te je dugo trebalo da se pčelari i pčele oporave od posljedica bolesti. Župski pčelari su poslije oporavka osjetili potrebu za udruživanjem u udrugu kako bi lakše izašli na kraj s opasnim bolestima i nametnicima, ali kako ih je ostalo samo nekoliko, udružili su se u Konavosko pčelarsko društvo.

Udruga “Rusmarin”

Pčele 'na djelu'

Nakon Domovinskog rata u Župi dolazi do povećanja broja pčelinjaka i pčelara pa je tako 1993. godine osnovana pčelarska udruga “Rusmarin” koja je u početku imala 12 članova, da bi s vremenom rasla, te danas broji preko 20 članova. Organizirani rad u udruzi brzo je donio rezultate, pa su pčelari 1994. godine dobili veliku pomoć kroz donaciju iz Francuske kada su im dodijeljene nove košnice i oprema što je značajno utjecalo na povećanje broja pčelinjih društava u udruzi. Prvi predsjednik udruge bio je Antun Vojvodić, a tajnik Martin Raguž. Potom je za predsjednika izabran Đuro Klokoč, a za tajnika ponovno Martin Raguž kojega je prerana smrt prekinula u obavljanju dužnosti te je Skupština za tajnika izabrala Iva Vlašića.

U ljeto 2007. veliki požar koji je poharao dvije trećine Općine uništio je sve pčelinje pašnjake, izvor hrane i glavni čimbenik za održanje pčela na životu. Pčelari župske udruge našli su se u bezizlaznoj situaciji te su bili primorani potražiti pomoć od Općine Župa dubrovačka koja im je tada dodijelila sredstva za nabavku peludnih pogača i lijekova što je značajno pomoglo u održavanju na životu pčelinjeg fonda Župe dubrovačke kroz dugo bespašno razdoblje do proljeća 2008. godine. U tom požaru su izgorjela četiri kompletna pčelinjaka; Miha Anđelinića i Bara Račića u Solinama, Frana Skelaja na Smokovjencu i Nika Cvjetkovića u Platu. No, ne kaže se uzalud da nakon oluje dolazi sunce, te je tako ovim pčelarima Općina dodijelila pomoć u iznosu potrebnom za nabavu novih košnica i pčela koje su im bile potrebne za nastavak djelatnosti.

_

Uz aktivnosti oko pčela, udruga “Rusmarin” organizira i predavanja o načinu borbe protiv Varoe, a na poziv Pčelarskog saveza Hrvatske uključila se u projekt stvaranja jedinstvenog registra pčelara i pčelinjaka Hrvatske te izradu katastra pčelinjih paša. Napravljen je popis pčelara i pčelinjaka, snimljene su GPS točke pčelinjaka dok je u sljedećoj godini potrebno izvršiti snimanja na terenu i izraditi katastar pčelinjih paša.

Pčelarstvo je svakodnevni i ozbiljan posao. Kakvoća meda većim dijelom ovisi o prirodnom okruženju, ali je važno i umijeće pčelara. Pčele med proizvode na isti način od pamtivijeka, te je to jedina domaća životinja koja još nikad nije udomaćena. No, zbog poremećene prirode ugrožen je život i opstanak pčele pa je vrlo važno da pčelari uspiju u očuvanju svog pčelinjeg fonda, u čemu im je potrebna velika pomoć i podrška šire društvene zajednice.

Za sada samo hobi

Pčele našeg podneblja ne donose obilne prinose meda, no zato daju med vrhunske kvalitete. Međutim, unatoč ljubavi prema pčelarstvu od tog se posla ne može živjeti, a mali je broj pčelara koji uspijevaju unovčiti svoj rad. Većini je to samo hobi, a med proizvode uglavnom za svoje potrebe pa su u velikim problemima oko održavanja pravilne ishrane, razvoja i zdravstvene zaštite svojih pčela u bespašnim razdobljima budući su svi materijali i lijekovi vrlo skupi. No, usprkos svim problemima, zahvaljujući velikom entuzijazmu pčelara, u Župi se proizvodi med vrhunske kvalitete, a potvrda o tome je stigla i s XIII. natjecanja i ocjenjivanja meda na “Danima meda” u Osijeku u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Naime, pčelar Ivo Vlašić je tom prilikom dobio Zlatnu žlicu za kvalitetu meda.

Dakle, na prostoru naše općine postoje kvalitetni uvjeti za razvoj pčelarstva kao ekonomski isplative gospodarske grane, a župska (još uvijek) očuvana priroda omogućava proizvodnju meda ljekovitih svojstava i vrhunske kvalitete. Naime, pčelinji se proizvodi nerijetko nazivaju darovima prirode, pa stoga, župski pčelari, neka vam bude MEDNO!!!

Foto: Ivo Vlašić