Klapa Alegria

Datum: 3/2008

Veselost kad se – zapjeva

Klapa Alegria

Na području naše općine već duže vrijeme na poseban se način njeguje glazbena tradicija našeg kraja, a da je uistinu tako dokazuje sve veći broj klapa u Župi. Tako smo i ovog puta odlučili predstaviti gotovo godinu dana staru klapu "Alegria" koja djeluje u sklopu Kulturno umjetničkog društva Marko Marojica.

Osmeročlanu klapu čine; Albert Stankić (prvi tenor), Lino Čupić, Pavo Srijemsi (drugi tenori) , Josip Milić, Đuro Mišić (baritoni), Mihovil Fjorović, Luka Banić i Lado Pletikosić (basevi), a voditelj je Denis Sarić.

- Ideja o imenu klape došla je na temelju knjige "Da se ne zaboravi" Melite Bego Urban koju je izdalo Humanitarno društvo Župe dubrovačke. U knjizi kao objašnjenje riječi stoji "veselje, radost, veselost kad se popije" - objašnjava voditelj klape Sarić dodajući kako je na ideju došao član klape Đuro Mišić, a svi su jednoglasno prihvatili naziv.

Inače u osmeročlanoj klapi gotovo su svi Župljani osim Lada Pletikosića koji se posljednji pridružio klapi, a dolazi iz Sinja.

- Lado je došao do nas sasvim slučajno! Nakon završenog fakulteta dobio je posao u Dubrovniku. Na jednoj zabavi prijateljica našeg člana čula je "dobar glas", te nas obavijestila. Ubrzo smo stupili u kontakt s njim, te je tako postao naš član. - objašnjava Sarić.

Inače klapa je dosada zabilježila nekoliko zapaženih nastupa, a većinom izvode obrađene klapske napjeve iz okolice Dubrovnika i Korčule. Najčešće pjesme koje izvode su: Pramaliće moje, Momen dragom, Projde kroz pasike.

- Prvi nastup je bio 19.12.2006. u Kazalištu Marina Držića, zatim povodom Feste sv. Vlaha također u kazalištu. Nakon toga u Baranji u Grabovcu sve u sklopu Kud-a "Marko Marojica". Zadnji nastup je bio povodom Dana općine u Mandaljeni. - naglašava Sarić dodajući kako je zadovoljan reakcijom publike i drugih klapa budući su, kako kaže, vrlo dobro prihvaćeni.

- O financijama, nastupima i odjeći većinom se brine KUD Marko Marojica, a malo smo se i individualno snalazili. Veoma smo im zahvalni na njihovoj potpori - ističe Sarić dodajući kako su na korištenje dobili prostorije KUD-a gdje nesmetano održavaju svoje probe i to dva puta tjedno, te je iskoristio još jednu prigodu zahvaliti se na pomoći KUD-u Marko Marojica.

• 08.8.2011 : mila pletikosić

ALEGRIA