Razgovor: Vedran Mezei

Glazba

Autor: Matea Miloslavić

Datum: 9/2009

Broj komentara: 0

Veteran Puntižele

Svaki je glazbeni pravac zanimljiv

Vedran Mezei

• Kako bi opisao glazbu koju izvodiš?

Moglo bi se reći da je to spoj bluesa, rocka i jazz standarda u akustičnoj izvedbi. Ipak, mislim da gotovo svaki glazbeni pravac može biti zanimljiv i ne želim svjesno težiti određenoj vrsti glazbe.

• Pišeš li svoje pjesme?

Pišem, no u zadnje vrijeme nisam puno toga napravio. No, to je možda i dobro jer teško je naći motiv za pisanje kad je sve na svom mjestu.

• Gdje si do sada imao priliku nastupati?

Pored hotelskih i ugostiteljskih objekata u Dubrovniku i okolici, svirao sam na blues festivalu u Pirovcu, bikerijadi na Korčuli, u Lazaretima, na Stradunu, blues weekendu u Splitu... I, naravno, na svim Puntiželama do sada.

Puno više od obične svirke

• Kad već spominješ, što za tebe zapravo znači Puntižela?

Puntižela mi je dala priliku da se kroz duži niz godina učim svirati pred većim brojem ljudi, na većem razglasu i bini, te mi je stoga to iskustvo jako dragocjeno. No, Puntižela mi znači i puno više od obične svirke. Naime, to je dan kada su na jednom mjestu gotovo svi meni dragi ljudi, obučeni u iste crne majice i kad s pivom u ruci cijeli dan uživamo u glazbi... Bolje ne može!

• Načuli smo kako si imao priliku svirati princezi Caroline, princezi od Monaka.

Istinita informacija, iako to nije bio nikakav veliki događaj. Naime, sve se odigralo nekako slučajno i to nakon sedmodnevnog krstarenja po Jadranu dok sam svirao grupi gostiju iz SAD-a. S njima smo imali objed u jednom restoranu u okolici Dubrovnika gdje se istom prilikom našla i princeza Caroline te me netko iz njene pratnje pitao da li bih odsvirao nešto za njih. Sjećam se da me je njezin suprug Ernest od Hanovera zamolio da odsviram jedan stari blues Roberta Johnsona te smo brzo našli zajedničku temu za razgovor.

Suradnje i planovi

Antonio i Vedran na Puntiželi

• Pored samostalnih svirki, surađuješ li s još nekim glazbenicima?

Surađujem s pojedinim glazbenicima poput Antonia Bratoša koji svira usnu harmoniku i često mi se pridruži. Tu je i Zrinka Markić koja svira jembè i odlično pjeva. U takvoj kombinaciji instrumenata mislim da radimo dosta zanimljive obrade nama dragih pjesama te se stoga nadam kako ćemo u budućnosti češće zajedno nastupati. Ne smijem zaboraviti ni svoju (anti)klapu Padišpanj i kontonjata čije vrijeme naime tek dolazi.

• Gdje te se moglo i može čuti u posljednje vrijeme, a kakve planove kuješ za budućnost?

Ova godina mi je zaista ispunjena svirkama. Sve je počelo krajem prošle godine nastupom u caffe baru Living room u Dubrovniku, a za Valentinovo sam u istom prostoru imao prigodnu svirku pod nazivom „My funny Valentine“. Oba nastupa su bila najavljena u emisijama radio Raguse gdje sam imao priliku svirati uživo. Također, najavljujući Puntiželu 2009, Antonio i ja smo svirali na svim lokalnim radiopostajama u Dubrovniku, dok smo u svibnju imali par nastupa u jednom baru u Starom gradu. Tokom ljeta sviram u Villa Vilini na Lopudu, i to svaki četvrtak i petak. Riječ je o hotelu koji je ujedno i art-galerija gdje se često organiziraju izložbe različitih umjetnika, pa je tako i glazba koju sviram dio tih događanja. Ambijent je uistinu poseban i veliko mi je zadovoljstvo svirati tamo. Pored toga, utorkom sviram na Korčuli u jednom restaurant-baru. Po završetku ljeta imam još nekih planova vezanih za glazbu, ali o tome više kad za to dođe vrijeme.

Foto: Vedran Levi

Komentari (0)