Klapa "Libertas"

Glazba

Autor: Marita Srijemsi

Datum: 12/2008

Broj komentara: 3

Kada vozači zapjevaju

Klapa Libertas

Dalmatinci su poznati kao muzikalni ljudi koji ne samo da vole, već i znaju pjevati. A budući su i Župljani Dalmatinci, ne čudi činjenica kako je i ovaj kraj bogat glazbenim talentima, pogotovo na području klapske pjesme. Stoga i u ovom broju nastavljamo s predstavljanjem glazbenih talenata i nada Župe dubrovačke.

Jedni od njih su i klapa “Libertas” čiji naziv neke asocira na Dubrovačku Republiku, neke na pojam slobode, a neke na velike narančaste autobuse koji prometuju našim cestama. No, ovo posljednje i ima smisla budući je čak šest članova klape zaposleno upravo u toj tvrtci odakle je i potekao sam naziv klape. Da stvar bude još simboličnija, “potrudila” se i tradicija prema kojoj je pas (pojas oko struka) također narančaste boje.

Dakle, članovi ove klape su Andrija Klečak, Lukša Novak, Miše Duper, Antun Vujić, Antun Bijelić, Stijepo Pendo, Ivo Butrica i Pero Daničić, a cjelokupna djelatnost se odvija pod budnim okom voditeljice Maje Marušić koja je na ovo mjesto došla na poziv Miše Dupera i Pera Miloslavića.

Jednom ne tako davno...

Sada dakle slijedi priča o nastanku i razvoju “Libertasa”. Naime, sama ideja je potekla od Pera Miloslavića, prijatelja članova klape, kada je čuo neke od sadašnjih članova kako lijepo pjevaju. Upravo stoga se on smatra idejnim začetnikom ove klape koja je u vrlo kratkom periodu napredovala. Naime, osnovana je u studenome prošle godine, a do sada je nastupila u Revelinu 12. svibnja na promociji knjige i filma “Dubrovački tramvaj”, u zagrebačkom muzeju Mimara, te emisiji “Dobro jutro Hrvatska” u sklopu iste promocije. Ovome treba pridodati i nastupe u općini Župa dubrovačka, kao i mnogobrojne druge tijekom ljeta. Među njima svakako treba spomenuti susret klapa u Cavtatu pod nazivom “Na me pogled svoj obrati” koji je već sada dobio kultni status među poklonicima ove vrste glazbe. 

Dobar glas daleko se čuje

Međutim, za dobar glas je potrebno mnogo vježbe, a redovne probe je teško uskladiti s profesionalnim obvezama. Stoga su primorani na samo dvije probe tjedno do kojih ne bi bilo moguće doći da vozači Libertasa ne izađu u susret svojim talentiranim kolegama. No, ipak se ne kaže uzalud “koliko para, toliko muzike”. Ova konstatacija vrijedi i za novonastalu klapu “Libertas” koja je svog “mecenu” našla u poduzeću Libertas koje ih podržava od samog početka djelovanja, kako moralno, tako i financijski. Upravo stoga bi  se članovi svakako željeli zahvaliti svima onima koji podržavaju i omogućavaju rad ove vesele skupine entuzijasta koji su radost života našli u nečemu drugom osim u poslu. Tu se prije svega misli na DVD Župa dubrovačka koji im je ustupio prostor za probe, Općinu Župa dubrovačka i naravno “Libertas”.

Dakle, ukoliko ste radoznali i zaista želite vidjeti i čuti kako je to kada vozači zapjevaju, pričekajte ljeto i neke od nastupa ovih entuzijasta kojima želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.

Komentari (3)

 • 12.5.2017 : Maroje

  Malo je klapa koje danas pjevaju bez instrumenata.Volio bih da momci opet zapjevaju.

  04.9.2011 : seka

  simpatični momci,volila bi da se opet okupe

  05.7.2011 : ujo

  bili su dobri dok su trajali