Razgovor ugodni s Ivanom Vlašićem

Glazba

Autori: Marita Srijemsi, Julijana Raguž

Datum: 1/2007

Broj komentara: 0

Pjesma dundu Peru stvarana je godinama

Ivan Vlašić

Zasigurno su već mnogi od nas na valovima dubrovačkih radio postaja čuli pjesmu 'Ombre' koju izvodi klapa Subrenum. Pjesma je vrlo brzo postala svojevrsni hit, a upravo je izdavanje ove pjesme bio neposredan povod za razgovor s Ivanom Vlašićem i to ne samo o pjesmi, koja je tako brzo osvojila naša srca, već i o daljnjim koracima župske klape, Subrenum.

GLAZBENE IKONE HRVATSKE KLAPSKE PJESME

Za sve one koji ne znaju ili su možda zaboravili bilo bi dobro priču o klapi Subrenum početi s činjenicom kako je klapa svoje ime dobila po starom nazivu Župe dubrovačke 'Sub brenum'. Sama priča o klapi koja je s godinama postala jedan od zaštitnih znakova Župe dubrovačke počela je u veljači 92, dok su Župljani bili u progonstvu. Tada je klapa na misi u Dominikanskom samostanu zabilježila svoje prve nastupe. Svoj prvi samostalni koncert u dobrotvorne svrhe namijenjen zavodu Josipovac imaju već u svibnju iste godine. Vrlo brzo probijaju lokalne okvire i nastupaju u veljači 93. u zagrebačkoj Mimari s drugim dubrovačkim izvođačima na koncertu pod nazivom Dubrovnik poslije, a 93. već su u inozemstvu, točnije u Veneciji, gdje nastupaju na 59. Svjetskom kongresu PEN-a. Ostalo je... glazbena povijest.

OKO DOGODINE OKO SEDME URE

Konoba klape Subrenum na Petrači

S godinama, osim činjenice kako su postali glazbena ikona klapske pjesme u Hrvata, nisu zaboravili biti uvijek promicatelji kulturnih vrijednosti Župe dubrovačke, pa tako za svoje nastupe oblače tradicionalnu Župsku narodnu nošnju čiji su djelovi stari i do 250 godina. Danas, kako kaže glazbeni voditelj Ivan Vlašić, klapa ima 9 članova od kojih je pet od prvog dana osnutka klape, to su V. Klokoč, Š. Lukšić, B. Butrica, M. Klokoč i ja, pridružena četiri člana su M. Nadilo, J. Pregelj, M. Žitković i M. Markovina.

• Znamo da je Mario Markovina iz Trogira, ka, ko je došlo do te suradnje?

- Upoznali smo se u Omišu i tako saznali da će uskoro diplomirati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te da nema namjeru ostati u Zagrebu. Tako smo mu mu predložili pjevanje u našoj klapi. Pristao je i danas sasvim lijepo surađujemo.

• Hoćemo li uskoro imati priliku slušati novi album?

- Nadamo se da će novi album izaći sljedeće godine, a to će biti obrade dubrovačkih pjesama, Ibrice Jusića, Tereze Kesovije, Buce i Srđana...

• Hoće li se na tom albumu naći i novonastala autorska pjesma "Ombre" ?

-Ne. No sasvim je moguće kako ćemo jednog dana izdati autorski album na kojem će se naći pjesma Ombre.

• Napisali ste tekst i glazbu za pjesmu Ombre. Kako je došlo do ideje?

- Pjesma Ombre je posvećena mom dundu Peru. Živjeli smo kuća uz kuću i dijelila nas je samo travatura. Kad je moj dundo Pero preminuo, jako mi je nedostajao i s godinama mi je došla ideja da mu posvetim pjesmu. Moram priznati kako sam tekst napisao vrlo brzo, ali pravu melodiju nije bilo lako pronaći. Sjeo bih za klavir, pokušao odsvirati melodiju, ali to nije bilo to. Nakon mnogih pokušaja došao sam do sadašnje melodije.

• Kakve su reakcije na pjesmu?

- Odlične! Posebno ljudi koji su poznavali dunda Pera. Jako im se sviđa i glazba jer je pjesma harmonična.

• Gdje je pjesma prvi put izvedena?

- Prvi put je izvedena na Festivalu južnog Jadrana u Opuzenu, a u Mlinima ovo ljeto lokalno.

• Ovo je prva autorska pjesma. Imate li ih još u planu ?

-Ima još jedna nerazrađena pjesma, "Oko sedme ure". Vjerojatno će biti gotova dogodine.

OMIŠA VIDJETI NEĆE

• Je li to možda pjesma za Festival dalmatinskih klapa u Omišu iduće godine?

- Nažalost ne, na Omiš nećemo ići ni iduće godine zbog priprema materijala i nedostatka vremena. Puno nam vremena nosi turistička sezona jer 7 mjeseci imamo svakodnevne nastupe. U tom periodu nemamo ni tjedne probe na koje se baziramo ostatak godine, ali i tada ih je teško održavati jer su svi u klapi zaposleni. Osim toga pjevamo i na humanitarnim i raznim drugim prigodnim koncertima.

• Tko je zadužen za organizaciju vaših nastupa?

- Šime Lukšić. On je organizacijski i financijski voditelj klape. Ovom prigodom se zahvaljujemo općini Župa dubrovačka i mnogim drugima na materijalnoj pomoći.

• Imate li u planu suradnju s nekom klapom ili izvođačem?

- Što se tiče zajedničkog rada na nekom materijalu, nemamo ništa u planu, ali zajednički nastupi s drugim klapama su sastavni dio svakog festivala.

• I za kraj nam recite ima li promjena u sastavu klape?

- Ne, klapa je sada kompletna u svim pogledima, a nadamo se da tako i ostaje.

Komentari (0)