Sport

 • Na mladima svijet ostaje   1/2010 

  Ovog ljeta ponos Župe nije bila seniorska ekipa, već župska djeca koja su dala sve od sebe da osvoje naslov prvaka Hrvatske druge vaterpolske lige. Naravno, to su i uspjeli, te su još jednom pokazali kako je rad i trud  najvažnija komponenta koja garantira uspjeh.

 • Donji Brgat ugostio male boćare iz cijele Hrvatske   9/2009 

  Malo je malih mjesta koji se mogu pohvaliti organizacijom takmičenja u kojem sudjeluju sportaši iz cijele Hrvatske, pa uspjeh Donjeg Brgata, koji je krajem srpnja bio domaćin mladim boćarima na Državnom prvenstvu za kadete, zaslužuje sve pohvale.

 • Ronilački klub "Župa dubrovačka"   12/2008 

  Namjera je kluba popularizirati ronjenje kao sport, osobito među mladima, provoditi školovanje i ronilačko osposobljavanje novih članova kluba, te provesti razne aktivnosti u smislu ekološke i kulturne zaštite očuvanja mora, podmorja i obale.

 • Župski internacionalci   12/2008 

  Budući je Dubrovnik poznat u vaterpolskom svijetu kao “grad vaterpola” nije ni čudo što brojna župska djeca treniraju i sanjaju o blistavoj budućnosti upravo u tom sportu. Iako vjerojatno svih ne očekuje blistava karijera u reprezentaciji Hrvatske, mnogi će nastaviti igrati ovaj veoma težak sport, bilo u Juga, Gusara, u nekom od inozemnih klubova ili u Divljoj ligi. Upravo stoga smo stupili u kontakt sa župskim internacionalcima Nikolom Grbićem, Matom Miloslavićem i Hrvojem Sentićem koji su  podijelili sa Župljanima svoja dosadašnja iskustva iz svijeta vaterpola, kao i iz stranih zemalja, klubova i bazena u kojima sada igraju.

 • Najvažnije je sudjelovati   9/2008 

  I ove godine, po osmi put za redom održan je (već pomalo kultni) kros po Župi humanitarnog karaktera. Utrci je pristupilo čak 150 trkača među kojima je bilo zaista svih generacija. Neki su se vodili motom "nije važno pobijediti, nego sudjelovati", dok su neki zaista jedino željeli pobijediti.

 • Nogomet svijetom "vlada"   9/2008 

  Za nogomet kažu kako je najvažnija sporedna stvar na svijetu, a kako je i Župa dio tog globalnog sela i ovdje ponekad nogomet postaje najvažniji. Naime, prati ga puno veći broj ljudi, te je nogomet društveni fenomen koji nadilazi generacijski i spolni jaz. Stoga ni ne čudi što se dio Župljani (moglo bi se reći – sretniji dio) našao na ovogodišnjoj "smotri" nogometa.

 • Divlja liga posjetila Župu   9/2008 

  Prijatelji vaterpola iz Plata, okupljeni u ekipi Lukovica, odlučili su postaviti polje i bare, i odigrati koju utakmicu Divlje lige na domaćem terenu. Bare su dobili od Gusara, a polje su napravili sami. Nije bilo vremena za sve spraviti za kvalifikacije, a u glavni turnir nisu ušli, pa bi premijera vaterpola u Platu bila odgođena za dogodine da za ideju Plaćana nisu čuli u Fan-u.

 • Župski vaterpolo ima budućnost   3/2008 

  Prošle vaterpolo sezone mogli smo uživati u uspjesima našeg Gusara, iako je ostao dojam da se moglo još više, budući da je Gusar ponovno, kao i dvije sezone prije, osvojio drugo mjesto. Ovog puta do prvoplasiranog Vranjica nedostajala su svega dva boda.

 • Brzinom do velikih ideja   3/2008 

  Ljubav prema automobilima, brzina, adrenalin, sati provedeni u garaži i dolazimo do Autokluba "Župa dubrovačka". Malo mjesto za velike ideje - tako je bilo i u slučaju Stijepa Petrušića, predsjednika AK "Župa dubrovačka". Sve je počelo još davno, onako iz hobija, ali tek 15. 9. 2004. nastaje klub koji uskoro postaje član HRVATSKOG AUTO-KARTING SAVEZA.

 • Svjetsko zlato u Župi dubrovačkoj   6/2007 

  Maro Joković, naš devetnaestogodišnji Župljanin, vratio se sa Svjetskog vaterpolo prvenstva sa zlatnom medaljom. Možda mnogi i znaju kako je desno krilo najbolje reprezentacije svijeta svoj zlatom popločani vaterpolski put započeo u Gusara, no vrijedi to spomenuti još koji put.

 • Humanitarna utrka od Mandaljene do Srebrenog   6/2007 

  Neki trče radi sportske slave i zlatnih medalja. Neki trče zbog toga što se jednostavno osjećaju bolje. Neki trče zbog svog zdravlja. Neki trče jednostavno zato jer im se trči. A mi Župljani? E, mi trčimo svake godine iz humanitarnih razloga.

 • Smečiranje iz razrušenih Kupara   1/2007 

  Prije četiri godine, točnije 2002. godina, bila je presudna za odbojkaški sport u Župi dubrovačkoj jer su tada učenice župske škole osvojile šesto mjesto na državnom natjecanju. Taj rad danas se kapitalizirao i osnivanjem odbojkaškog kluba koji će za nekoliko dana, odnosno u siječnju sljedeće godine, slaviti prvu godišnjicu.