Sedmi po redu Župski kros

Datum: 6/2007

Humanitarna utrka od Mandaljene do Srebrenog

Na startu

Neki trče radi sportske slave i zlatnih medalja. Neki trče zbog toga što se jednostavno osjećaju bolje. Neki trče zbog svog zdravlja. Neki trče jednostavno zato jer im se trči. A mi Župljani? E, mi trčimo svake godine iz humanitarnih razloga. Da, tako je, jer je i ove godine Kurenat ponovo organizirao Župski kros, popularnu utrku, koju mnogi strani izvjestitelji uspoređuju s onom iz New Yorka. Jedino je, kažu, razlika u tome što mi ne trčimo po Manhatannu, nego od Mandaljene do Srebrenog. Ljepša nam je panorama, ako ništa. Uglavnom, ove godine skupili smo oko sedam tisuća kuna koje su već uplaćene kao pomoć jednoj od socijalno najugroženijoj obitelji iz naše Općine. Naime, kao i svake godine organizirana je prodaja dvjesto prigodnih majica za kros, cijena je ove godine bila dvadeset kuna. Netko je dao i više od te svote, (još jednom zahvaljujemo) te smo na kraju skupili rečenih sedam tisuća.

SPORTSKI KUTAK

No, vratimo se na sportski izvještaj jer mnogima je ipak važno ne samo sudjelovati u najpoznatijoj utrci u Hrvatskoj istočno od Dubrovnika, nego i pobijediti. Dakle, ove godine bilo je stotinjak natjecatelja, od kojih je većina bila osnovnoškolaca. Inače, osnovnoškolci su tradicionalno najveća trkačko sposobna populacija, pa nije ni čudno što ih je i ove godine bilo najviše.

Dodjela medalja

Medalje su podijeljene u 3 kategorije, a svaka kategorija je podijeljena na muške i ženske. Tako su najbrži bili u kategoriji do 12 godina (ž) 1. Vesna Galjuf, 2. Dolores Batinić, 3. Dinka Stjepić, (m) 1. Marin Ivušić, 2. Antonio Raguž, 3. Vicko Lukšić; u kategoriji 12-16 godina medalje su odnijeli: (ž) 1. Marijana Crnčević, 2. Katarina Nardelli, 3. Mihaela Barišić, (m) 1.Domagoj Prkut, 2. Nikola Grkeš, 3. Krešo Prkačin te u kategoriji iznad 16 godina: (ž) 1. Ana Banić, 2. Marija Radić, 3. Sanja Tomšić i (m) 1. Mario Telesmanić, 2. Maro Račić i 3. Danijel Butigan.

Gledatelja, koji su gorljivim navijanjem podržavali svoje favorite, bilo je oko stotinjak, dok su medalje najbržim podijelila dva vijećnika iz Općinskog vijeća Župe dubrovačke. Javna je tajna kako su Ivo Lise i Ivica Car zbog toga jednokratno morali potpisati koalicijski ugovor između HDZ-a i SDP-a, pa za vrijeme utrke nije bilo nezgodno postavljenih pitanja, a niti polemika.

VETERANI I NEKI NOVI KLINCI

Veseli organizatori

Kros je u Župi organiziran već sedam puta, a prvi se trčao sada već davne 2001. godine. Ne treba posebno ni napominjati kako svake godine broj trkača raste. Možda zbog toga što je ovaj kros svake godine sve bolje i bolje medijski praćen, a možda i zbog toga što je prerastao u župsku tradiciju. Naime, uz one stare trkače koji su bili na prvim krosovima (ah, gdje su ta vremena kada su prva mjesta bila rezervirana za jednog župskog ugostitelja), svake godine sve je više mlađih lica koji dolaze. A to je ono što nas veseli.