Hobi i sport u jednom - Autoklub "Župa dubrovačka"

Autor: Štefica Hazdovac

Datum: 3/2008

Brzinom do velikih ideja

Članovi autokluba

Ljubav prema automobilima, brzina, adrenalin, sati provedeni u garaži i dolazimo do Autokluba "Župa dubrovačka". Malo mjesto za velike ideje - tako je bilo i u slučaju Stijepa Petrušića, predsjednika AK "Župa dubrovačka". Sve je počelo još davno, onako iz hobija, ali tek 15. 9. 2004. nastaje klub koji uskoro postaje član HRVATSKOG AUTO-KARTING SAVEZA. Za ulazak u članstvo zaslužni su sponzori, a sam klub je neprofitabilna organizacija s preko trideset članova. Osim već spomenutog S. Petrušića, u osnivanju kluba sudjelovali su Maro Barović i Zdravko Milinić.

Njihov trud se isplatio tako da je uskoro oko sebe okupio velik broj zainteresiranih, a svih ih veže sportski duh, natjecanje, druženje i doza adrenalina. Cilj je AK sudjelovanje na autoutrkama pa je upoznavanje s pravilima istih osnova članstva. Uz to bi trebali imati kakav "nabrijan" auto kućne radinosti, po mogućnosti, yugo, škoda, golf i fiat i trening obavljati redovito u Kuparima.

Klub osim vozača čine organizatori, logistika i suradnici. Ozbiljnim radom svakog od njih klub se želi dovesti na jednu višu razinu i time osigurati vozačima sudjelovanje u većem broju kvalitetnijih utrka.

KONTROLA, A NE ISPUHAVANJE

Petrušić

Za sve one koji misle da su autoutrke način ˝"ispuhavanja" i ˝"divljanja", Stijepo uvjerava drugačije. Svaka utrka je posebno kontrolirana, osigurana lječničkim timom, policijskim i vatrogasnim osiguranjem i kao svako drugo ozbiljno natjecanje popraćena licenciranim sucima. Svaki vozač mora imati liječnički karton, policu osiguranja, vozačku dozvolu, nešto sitno za članarinu i naravno želju za pobjedom.

Klub je do sada bio organizator dvaju natjecanja i to jednog u Srebrenom 2004., natjecanja ispita spretnosti, te drugog u Kuparima gdje se održao Kup Dalmacije sa 64 vozača. Međutim vozači AK "Župa dubrovačka" sudjeluju i na drugim autoutrkama gdje osvajaju visoka mjesta.

Želja i cilj kluba je da se rodi neko novo ime poput Pulića ili Čikora, da što više mladih sudjeluje u ovakvoj vrsti sporta a tome u prilog svakako ide činjenica da je ove godine najvozač Dalmacije, Dado Velošević, upravo član AK "Župe dubrovačke".

Planovi za budućnost kriju se u nastavku organizacije autoslaloma, brdske autoutrke uz Gajine koja bi pokušala okupiti najvozače Hrvatske, ali i prostorno rješenje kluba, gdje bi se članovi mogli okupljati, zajedno planirati i razmjenivati stečena iskustva.

Osnivanje autokluba ide u prilog životu mladih u Župi i za svaku pohvalu je uloženi trud. Ovom prilikom predsjednik AK "Župe dubrovačke" zahvaljuje svim svojim članovima i sponzorima. Idemo brže!