Vaterpolo: Divlja liga

Datum: 9/2008

Divlja liga posjetila Župu

Nova divljeligaška 'arena' u Platu

Nakon više godina igranja utakmica na plivalištu u Mlinima, Divlja liga je našla novu župsku bazu. Naime, vaterpolo se od ove godine igra i u Platu.

Pisani zapisi i sjećanja sudionika prvih utakmica, spominju 30-e godine prošloga stoljeća kao početak bavljenja vaterpolom u Župi. Igralo se u Mlinima na "glavi od mula" i u Srebrenom na malom drvenom plivalištu koje je bilo postavljeno uz današnji put prema mulu. Spominju se neregistrirani klubovi u Mlinima, Srebrenom i Kuparima. Nema spomena o vaterpolskim aktivnostima u Platu, pa je prvo kolo skupina C i D glavnog turnira Divlje lige, prvi vaterpolski događaj u povijesti najistočnijeg župskog obalnog mjesta.

Navijalo se i iz baraka

Prijatelji vaterpola iz Plata, okupljeni u ekipi Lukovica, odlučili su postaviti polje i bare, i odigrati koju utakmicu Divlje lige na domaćem terenu. Bare su dobili od Gusara, a polje su napravili sami. Nije bilo vremena za sve spraviti za kvalifikacije, a u glavni turnir nisu ušli, pa bi premijera vaterpola u Platu bila odgođena za dogodine da za ideju Plaćana nisu čuli u Fan-u. Od uređenja plivališta Fun H2O ne može igrati u Mlinima jer gosparima iz Divlje lige ne odgovara "bazen od pet zvjezdica" koji je previše fin za prvenstvo kupališta, pa su kao domaćini odlučili igrati u Platu. Dvije su se ekipe brzo dogovorile, zajedničkim snagama ubrzale radove i ispunile uvjete.

Fun H2O

Prva povijesna utakmica odigrana je 21. srpnja u 16:30 sati, a sastali su se prvak Solitudo i Elita. Odlična utakmica, napeta do kraja - rezultat 8:8, izvodili su se i četverci. A onda su barke okružile teren, sve u narančastom, Fun H2O u ulozi domaćina protiv Gjivovića Dolphins. Brzo je bilo sve jasno, 6:1 pa 10:4 prva pobjeda Funa. Odigrane su još dvije utakmice Penatur - Palace 6:4 i Kupalište Luka Čilipi - Štikovica ‘99 2:4. Trebalo se u Platu igrati i drugo kolo istih skupina, ali je bura ohladila more (govori se da je bilo 17) pa su utakmice odigrane na Bellevueu.

Iako se po novinama pisalo o avanturi traženja terena u Platu i nezaboravnim pustolovinama bespućima Župe, prisutni su se složili da se u Platu igrao dobar vaterpolo u odličnom ambijentu. Šteta što je odigrano samo jedno kolo jer su uz čestitke i pohvale na organizaciji domaćini iz Lukovice zaslužili i koju utakmicu više. Šteta i za Fun jer vjerujemo da bi u Platu pobijedili još jednu utakmicu i tako osigurali četvrtfinale.

Gledatelja je bilo posvuda

Iz Lukovice poručuju da će za dogodine plivalište biti spremno na vrijeme za kvalifikacije. A u kvalifikacijama 2009.g. sudjeluju sve župske ekipe, uključujući i Fun H2O koji je zbog loših rezultata ove godine izgubio status nositelja. Nadamo se da će se dio tih kvalifikacija odigrati u Platu ili na nekom novom župskom plivalištu. Naime, jedna bara već pluta u Kuparima ispod Pelegrina.