Ronjenje

Sport

Autor: Domagoj Perkić

Datum: 12/2008

Broj komentara: 0

Ronilački klub "Župa dubrovačka"

Big blue

Tijekom ove godine u Župi je ponovno pokrenut rad ronilačkog kluba “Župa Dubrovačka”. Naime, klub je pod imenom “Astarea” osnovan još 2000., a današnji naziv dobiva 2004. Kroz prethodno razdoblje klub je višekratno sudjelovao u brojnim ekološkim akcijama organiziranim na području grada Dubrovnika, a tijekom svake godine organizira i ekološke akcije čišćenja podmorja na području akvatorija Župe Dubrovačke. Kvalitetna suradnja ostvarena je i s Ministarstvom kulture što je rezultiralo otkrićem do tada nepoznatog podmorskog arheološkog lokaliteta u Luci Srebreno koji predstavlja antičku lučku operativnu obalu iz 1. st. pr. Kr. do 4. st. posl. Kr. Dio nalaza prezentiran je u okviru izlože “Arheološka baština Župe Dubrovačke”, a oni su nađeni upravo u suradnji s ronilačkim klubom “Župa Dubrovačka”.

Međutim, tek ove godine se odlučilo i pristupilo intenzivnijem radu kluba, napravljeni su programi rada, operativni i financijski planovi, održavaju se redoviti sastanci, odnosno bolje reći druženja članova kluba i sl.
Sva ronilačka oprema u vlasništvu kluba, a riječ je o kompresoru za punjenje boca, ronilačkim bocama, odijelima, sigurnosnim prslucima i drugoj sitnoj ronilačkoj opremi (maske, peraje) poklonjena je od strane ronilačkog centra “Vodeni svijet”, odnosno tadašnjeg vlasnika, a današnjeg predsjednika kluba Đura Handabake.
Iznajmljeni prostori kluba za sada se nalaze na plivalištu VK “Gusar” u Mlinima, gdje se nalazi sva klupska ronilačka oprema, odgovarajući sanitarni čvor i prostorija za tjedne sastanke članova kluba. Klub trenutno broji 25 članova, među kojima su neki i profesionalni ronioci, odnosno osobe koji su svojim stalnim poslom usko vezani za ronjenje i zaštitu mora.

Žuta rožnjača (Eunicella cavolinii)

Namjera je kluba popularizirati ronjenje kao sport, osobito među mladima, provoditi školovanje i ronilačko osposobljavanje novih članova kluba, te provesti razne aktivnosti u smislu ekološke i kulturne zaštite očuvanja mora, podmorja i obale. Takve aktivnosti obuhvaćaju pretraživanje, kartiranje i dokumentiranje podmorske kulturne i prirodne baštine, ekpanzivnih i invazivnih vrsta koje negativno utječu na floru i faunu podmorja (caulerpa taksifolija i caulerparacemoza), endemskih vrsta (posejdonija, odnosno po domaći voga) i speleoloških objekata. Naravno, nastavilo bi se s kontinuiranim čišćenjima podmorja i održavanjem stručnih predavanja o raznim aspektima ronjenja u OŠ “Župa Dubrovačka”. S obzirom da je podmorje jedan bitno drukčji, ali zanimljiv i privlačan, većini ljudi nedostupan medij, nastojat će se kroz izložbu fotografija prezentirat ljepote podmorja Župske vale.

Ronilački klub “Župa Dubrovačka” u svom dosadašnjem radu surađivao je s brojnim stručnim i administrativnim institucijama, a posebno je izražena suradnja sa župskom Općinom i Turističkom zajednicom. Naravno, takva suradnja nastojat će se proširit i na ostale zainteresirane subjekte.

Nadamo se da će svi zaljubljenici u more, kroz aktivnosti ronilačkog kluba “Župa Dubrovačka”, naći svoj način za ostvarivanje što bolje zaštite i očuvanja mora, te prezentacije ljepota i bogatstva našeg mora i obale.

Foto: Domagoj Perkić

Komentari (0)