Ženski odbojkaški klub Župa dubrovačka

Datum: 1/2007

Smečiranje iz razrušenih Kupara

OK Župa dubrovačka

Prije četiri godine, točnije 2002. godina, bila je presudna za odbojkaški sport u Župi dubrovačkoj. Znate li zašto? Zato što su tada učenice župske škole osvojile šesto mjesto na državnom natjecanju. Taj rad danas se kapitalizirao i osnivanjem odbojkaškog kluba koji će za nekoliko dana, odnosno u siječnju sljedeće godine, slaviti prvu godišnjicu. A dobri rezultati su već tu i to kao nadogradnja višegodišnjeg truda i rada Franja Hermana s učenicama. Naime, klub se natječe u konkurenciji 11 klubova u drugoj ligi. Konkurenciju mu čine tri zadarska kluba, dva kluba iz naše županije "Dubrovnik" i "Mokošica", po jedan klub iz Splita, Sinja, Makarske, Šibenika, te OK "Mladost" iz Knina.

ŽUPKE ZA ŽUPU

Kako smo već spomenuli, klub je osnovan u siječnju ove godine, a inicijator i idejni začetnik osnivanja odbojkaškog kluba i na neki način početka ozbiljne ženske odbojke u Župi je Miran Miloslavić, višegodišnji predsjednik Školskog sportskog kluba u okviru Osnovne škole Župa dubrovačka. Podršku u organiziranju kluba i osiguranje materijalnih sredstava za početak rada, omogućila je općina Župa dubrovačka. Funkciju predsjednice kluba obnaša Anka Šutalo, ravnateljica OŠ Župa dubrovačka. Dopredsjednik kluba je Franjo Herman, profesor tjelesnog odgoja po mišljenju svih relevantnih u klubu, najzaslužniji za postignute rezultate. Herman je dugogodišnji voditelj Školskog športskog kluba Župa dubrovačka. Trener OK je Željko Stipanović, inače tajnik i voditelj omladinske škole OK "Cvijeta Zuzorić" Igrački kadar čine djevojke iz Župe koje su osnovna znanja i vještine stekle u Osnovnoj školi "Župa dubrovačka" pod vodstvom Franja Hermana.

ZA TRI GODINE I PRVA MJESTA

Odbojka

Igračice OK Župa dubrovačka za ovu sezonu su: Tena Bego, Marijana Rašica, Ivana Menalo, Kristina Krmek, Mihaela Benić, Monika Prce, Katarina Nardelli, Tea Benić, Ivana Kulaš, Sanja Curić, Elizabeta Čormehić, Matea Oberan, Marija Pavlović, Josipa Menalo, Marija Jakobušić, Petra Benić, Ana Zec, Magdalena Gustin, Mihaela Lučić, Romana Prce, Antonija Tikvica i Marijana Crnčević.

U dosadašnjem tijeku natjecanja klub je odigrao šest susreta i ubilježio jednu pobjedu. Trenutno se nalaze na pretposljednjem mjestu prvenstvene ljestvice s osvojena tri boda. Pobjeda je ubilježena protiv OK "Dubrovnik", inače druge ekipe OK "C. Zuzorić". Prema riječima trenera Željka Stipanovića realne mogućnosti kluba ove sezone bila bi borba za osmo mjesto s ekipom Mladosti iz Knina, te ekipom Arbanasa. Što se tiče plasmana za zadržavanje ligaškog statusa, mjesto je osigurano za sljedeću sezonu zbog odustajanja jedne splitske ekipe na početku sezone. Dakle, druga liga dogodine će brojati dvanaest članova. Dugoročni planovi kluba su postati stabilan drugoligaš s tendencijom uspinjanja na ljestvici. Za plasman u sam vrh ljestvice potreban je sustavan rad u razdoblju ne manjem od tri, četiri godine. Nakon preseljenja u objekte nove sportske dvorane u Župi, klub bi već trebao imati kontinuitet dobrih igara i rezultata. Inače, u skoroj budućnosti se planira natjecanje mlađih dobnih kategorija kroz prvenstvo treće lige.

VISOK ZALET IZ KUPARA

Dvorana za treninge se nalazi u Kuparima, u bivšem vojnom kompleksu, treninzi se odvijaju tri puta tjedno. Subotom i nedjeljom se odigravaju službene utakmice. Treninzi se odvijaju u dvije grupe zbog nemogućnosti dolaska srednjoškolki u ranijim terminima (prije 21h). Veliki broj trening utakmica odbojkašice OK Župa Dubrovačka odigravaju s ekipom Mokošice, OK Dubrovnik te ekipama iz Čilipa i Cavtata. U drugoj ligi postoje klubovi iz Zadra, Šibenika, Knina pa dalek put, odigravanje utakmice i povratak kući u istom danu bez noćenja predstavlja problem.